Kvantitet vs kvalitet?

Jeg registrer at debatten om rosabloggerne vs gamlisbloggerne – som jeg selv representerer – raser både i bloggen til Ida Wullf og på Twitter. Enkelte mener sågar at det er en ikke-debatt, og jeg tilbøyelig til å være enig i det sistnevnte.

I helgen har jeg vært heldig å få være en av flere VIB-bloggere (very important bloggers) på Bloggcamp i Kristiansand, sammen med blant annet Ida Wullf og Toroborgen (anbefaler videobloggen hans). Begge er profilerte rosabloggereIda på blogg.no og Toro på iPublish. Når sant skal sies, så var rosabloggerne i overdrevent flertall på campen – noe de også er i bloggsfæren.

Som Rafiq Charania, blogg.no-gründer, sa det i sitt foredrag om Bloggåret 08 – det har vært en sinnsyk vekst hos oss siden 2008 og Ida Wullf og Torobloggen har sinnsykt mange treff pr dag. De flinke og gode bloggerne får mange treff, mener Rafiq. Og sannelig så tror jeg han har rett i det – vel og merke innenfor det segmentet rosabloggerne representerer. Dette er kopiert fra Ida Wullfs blogginnlegg «kanskje på tide å lære noe av rosabloggerne?«, hvor hun definerer sin egen blogg på følgende måte (og med et hint av selvironi?):

«Jeg er visst en rosabloggerFjortisblogg med mye, men samtidig lite innhold, egobilder tatt med selvutløser og sminketips når agurktiden virkelig trår til»

I samme innlegg skriver Ida innsiktsfullt:

Det er flott at den eldre bloggenerasjonen er smartinger og kan en hel del, men de gjør dumt i å undervurdere rosabloggerne. Tenk nytt og lær av oss i stedet for å le dere skakk i hjel av heliumstemmene, mascaraklumpene og tyggisboblene. Vi bidrar kanskje ikke mest til verdensfred, hjernetrimming eller andre viktige ting, men å lykkes med blogging i form av inntekter og lesertall, det er det vi som kan

Det er klart, den dagen jeg ønsker å blogge om sminke og legge ut mange bilder av meg selv, så skal jeg søke råd og kanskje til og med opprette en blogg på blogg.no. Men inntil videre er jeg altså en av disse gamlisbloggerne som blogger av ren skriveglede i kombinasjon med en – kall det gjerne – politisk agenda. Jeg skal innrømme at det er smigrende å være på topp 100-lista til WordPress og jeg liker antallet followers på på Twitter. Allikevel, det er et faktum at det å være størst, ikke nødvendigvis er synonymt med å være viktigst – og hva som er viktig, forblir som kjent subjektivt.

For meg personlig – som har sagt nei til flere annonsetilbud på bloggene mine – er det ikke viktig hvor mange som leser det jeg skriver, men at de jeg ønsker å nå, leser det.

I så måte har Ida Wullf og jeg noe viktig til felles (selv om hun leses av betydelig flere enn meg). Innenfor hver vårt segment, lykkes vi begge med å sette ulike agendaer. Vi lykkes med å tiltrekke oss – og omgi oss med mennesker som driver oss i den retningen vi ønsker. Det krever innsats og engasjement og det fortjener vi begge kred for.

Ida går på glamfester og kommer i Se og Hør og VG. La oss være ærlige, hvor mange av oss hadde ikke som 18-åringer grepet den muligheten? Jeg vet at jeg hadde gjort det – og at jeg hadde digget det.

Men, nå som 35 år gammel tobarnsmor, snakker jeg med medlemmer i regjeringsoppnevnte utvalg og rådgivere på kunnskapsministerens kontor – takket være bloggingen min.

Mens Ida poserer og passer på at VG-fotograften ikke knipser henne fra venstre side, snakker jeg med Carl Honoré og blir invitert til å bidra i den videre lanseringen av SlowPlanet i Norge.

Misunnelig, jeg? Vel, jeg hadde ikke hatt noe i mot at VG skrev en sak fra Bloggcamp om Den store mobbeboka for voksne, som skrives gjennom sosiale medier. Det hadde vært bra PR for boken og ikke minst for bekjempelsen av mobbing som fenomen. Men, som Geir Holen/@GeirH så treffende sa det i en tvitring: Se og Hør konkurrerer ikke akkurat med Morgenbladet… Og nettopp derfor er dette etter min mening en ikke-diskusjon.

Reklame

31 tanker om “Kvantitet vs kvalitet?

 1. «Krig og fred og sånn…» Heldigvis finnes det forskjellige bloggere og forskjellige sjangre, og mye har nok med alder å gjøre ja. Takk for godt innlegg!

 2. Jeg er igrunn glad for å ikke være en del av blogg.no. Det lille jeg har titta innom der viser at jeg ikke er i målgruppen. Jeg er nok for gammel og for lite opptatt av rosa. 😉

  Synes du har gode poenger her, Curly. For meg er dette en ikke-debatt. Nettet er stort nok for oss alle – de rosa må bare fortsette med rosabloggingen sin, bare jeg slipper være en del av det.

 3. Hear, hear! 🙂 Vel, akkurat det med at det er en ikke-diskusjon er vel vanskelig. Tror dette blir en diskusjon, gitt.

  Jeg innser at jeg er et snev av en såkalt rosablogger (den gangen jeg begynte, på EnjoyDiary, var jeg en overdreven slik en!), men ikke nok til at jeg bryr meg mest om statistikk og penger. Annonser har jeg ikke en gang, og tall har aldri vært min sterke side.

  Det viktigste for meg er de kommentarene jeg får, i blogg og utenfor, og at jeg selv har stor glede av skrivingen min. Har lest litt i bloggen min i dag, og er utrolig glad for alt jeg har dokumentert. Alle følelser jeg har hatt, sånne som man glemmer, de kommer tilbake når man leser. Og det er verdifullt, det.

  Og jeg lover å ikke være nedlatende mot blogg.no-folka, men jeg skal heller ikke strebe etter å bli mer lik dem. Uansett om de har høye lesertall eller store inntekter.

  Når det er sagt: jeg håper neste års bloggcamp fokuserer mer på skrivegleden og det personlige utviklingspotensialet vi har i blogging. Det er noe jeg syns blir litt borte innimellom. 🙂

  • Jeg ble skuffet over et par ting på Bloggcampen – som forøvrig ellers var et fantastisk arrangement jeg hadde meget stort utbytte av å være på. Ikke bare faglig men også sosialt.

   Vel – temaene skriveglede og hva skriving kan brukes til foruten å tjene penger og komme i Se Og hør, var så godt som fraværende. Det trist at rosabloggerne blir representanter for blogg-Norge og det håper jeg arrangørene tar til etterretning før de arrangerer det neste år. Om ikke, så er det duket for et eget arrangement for gamlisene, tror jeg 😉

   Og du – du skal bare være det fine mirakelet du er 🙂

 4. Har sagt så mye i denne diskusjonen på Twitter at jeg nøyer meg med å si velformulerte og gode poenger som jeg stiller med 100% bak her, Kristin. Stå på, og viva gamlehjemmet!

 5. Godt sakt! Spot on! Det du kaller ironi, oppfattet vel jeg som sarkasme … ikke bare søtt, altså.
  Skulle gjerne ha sett deg intervjuet av VG!
  Godt du er i bloggeverdenen! 🙂
  Klem

  • Takk, kjære deg 🙂

   Jeg var i VG et par ganger i vinter i forbindelse med mitt engasjement mot forslaget om gratis heroin og opprettelsen av Erfaringsbloggen. Var også i Drammens tidende og Dagsavisen. Blogging nytter åpenbart!

 6. Godt når noen kan nøste litt tråder! Tror mange er veldig enig i det du sier, om at det er vel så viktig at de man ønsker nå, faktisk leser det man har skrevet, kontra det å være størst mulig!

  • Takk for at du kommenterer – velkommen hit 🙂

   For meg er det ikke et poeng å ha tilgang til de fleste leserne – jeg vil ha tilgang til de for meg – beste leserne. Og det har jeg 😉

 7. Veldig mange gode poenger, spesielt dette med kvalitet vs kvantitet. Eller som en venninne som har drevet med blogging helt siden dens spede begynnelse pleier å si, hun vil heller ha «100 viktige enn 100,000 vilkårlige lesere.»

  Rosa vs gamlis er som du sier en ganske så oppkonstruert problemstilling, for min del ville jeg nok heller skrevet en politisk enn en rosablogg som 18-åring, men som spaltist i Drammens Tidende hadde jeg jo forsåvidt min plattform;-)

  Noe av det jeg liker best med blogging er hvordan det gir deg muligheten til å virkelig dyrke nisjeinteresser + like tiltrekker like: du bygger identitet på egne premisser og tiltrekker deg gjerne lesere med tilsvarende interesser. Forøvrig tror jeg jeg har fått de aller fleste jobbene og oppdragene mine de siste par årene via eller som et resultat av bloggen min, det er også en måte å måle suksess på. Jeg tar heller ikke annonser på bloggen, men selv om det å tjene penger aldri har vært et hovedformål er den blitt en god den indirekte inntektskilde.

  • Jeg er enig både med deg og din venninne. Jeg blogger fordi jeg liker å skrive og fordi jeg har en agenda – jeg vil i dialog med de – for meg – viktige leserne. Noe jeg tør påstå at jeg lykkes svært godt med. Hvor mange som leser meg utover det, er ikke det viktigste – men en hyggelig bonus.

   Rent prinsippielt kunne jeg aldri tenke meg å ha reklame på bloggen min, og som nevnt så har jeg fått flere tilbud. Derimot håper jeg skrivingen vil gi meg nye muligheter på jobbfronten og på den måten bli en inntektskilde.

 8. Fullstendig enig i det du sier, her! Om Ida hadde formulert seg bedre hadde denne debatten kunne blitt unngått. Kanskje hun burde lære av den eldre generasjonen hvordan hun skal skrive gode innlegg? 😉

  • Antageligvis har vi vel litt å lære av hverandre – men igjen – det handler om hva man vil fremstå som og hva slags agenda man har. Jeg tror det er begrenset hvor mange Ida Wullf’er vi trenger. Derimot er jeg sikker på at det er god plass til oss alle og at det ene segmentet ikke utelukker det andre.

 9. Som vanlig god lesing 🙂 og temmelig enig..

  Men tror nesten debatten er ‘litt’ viktig likevel, om man leser den som en kultur-debatt og ikke en generasjonsting.. for det er vel ikke alder som er det vesentlige.. men vel den klassiske diskusjonen, og distinksjonen, mellom hva som skal, eller kan, regnes som bra, eller god smak.. og hvem som har rett, eller makt, til å definere denne…

 10. Jeg blir ærlig talt forundret over hele denne diskusjonen – som du sier, for meg er det en ikkedebatt. Det sier vel seg selv at over internett, et verktøy som brukes av millioner, vil man få mange ulike stemmer? Mange ulike blogger? Og hvorfor disse skal deles nøkternt opp i to grupper er meg uforståelig.

  Jeg syns mangfoldet er fint. Vel leser jeg ikke såkalte «rosablogger», men det er fordi temaene ikke interesserer meg. Jeg snakker ikke om sminke med venninne mine heller – jeg hater dem ikke selv om de kanskje snakker om det med andre. Det er deres sak.

  Det er dog pussig hvor mye debatt slike ikkedebatter genererer. Drar litt på smilebåndet her jeg sitter 😀

  • Hehe, jeg er enig med deg – ikkedebatter blir lett til debatter 😉

   Jeg tenker at mangfold er viktig og at internett ikke er et rom som blir fullt og hvor man må kjempe for plassen sin. Nettet blir bare større, jo flere som bruker det – det er et av dets største styrker!

 11. Tilbaketråkk: Christoph Schmitz » Akk denne selvhøytideligheten

 12. Uavhengig av hva og hvordan andre skriver så vil jeg gjerne benytte sjansen til å si at jeg liker bloggen din veldig godt. Jeg er ikke alltid enig i det du skriver, men jeg kommer stadig tilbake.

  Jeg synes også det er svært bra at du bruker bloggingen til å skape gode prosjekter, som mobbeboken. Det er et utrolig stort kreativt og faglig potensiale blant bloggere som jeg tror du har oppdaget og får styrt på en utmerket måte!

  • Takk for en svært hyggelig kommentar, Hanne!

   Det er fint å høre at du kommer tilbake selv om vi ikke alltid er enige – og nettopp det bidrar til å utvide horisonter for oss begge, ikke sant? 🙂

   Angående bloggingens potensiale og med tanke på hva jeg selv opplever å oppnå med det om dagen, så tror jeg knapt det kjenner noen begrensninger. Jeg har flere ideér på lur, og aner at jeg snart kan komme til å leve av det.

 13. Wow!!!! sier jeg som er superfersk eldgammel blogger… Kjempespennende verden å komme inn i dette, jeg blir både veldig imponert av å lese det du skriver i din blogg (og de andre «poppis’ene» som jeg har kikket innom + at jeg blir bittelitt misunnelig for det dere får til. Dette innlegget ditt som jeg kommentere til virket interessant. Jeg skjønner at rosablogger ikke er det helt store for meg, kommer nok til å fortsette å lese blant annet din isteden! Takk og lykke til videre på bloggveien i blogglivet 🙂
  Hilsen filosofikari på Twitter

  • Hei Kari Anna – og velkommen til bloggen min 🙂
   Jeg setter stor pris på at stadig nye lesere popper innom – og at du i tillegg liker det du leser her – det tar jeg som en stor kompliment.

   Ser frem til å følge deg både her og på Twitter!

 14. Tilbaketråkk: Regnbuebarna og rosablogger « Katcho 2.0

 15. Tilbaketråkk: Altamagazin » Blogging – dum og deilig eller

 16. Tilbaketråkk: Kjære.. | zhayena.net

 17. Tilbaketråkk: Regnbuebarna og rosablogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s