Ingen er bare det du ser

Det har etterhvert blitt langt mellom de personlige innleggene i denne bloggen, og selv om det er et bevisst valg, savner jeg allikevel å kunne være mer personlig.

Slik særlig det siste året har utviklet seg, har engasjementet mitt mot mobbing eskalert ytterligere. Jeg har holdt i overkant av tyve foredrag og jeg har gitt mange intervjuer både på TV og i aviser. Mobbe-Kristin, det er meg. Utad.

I blant blir jeg gjenkjent på gaten og stadig får jeg henvendelser fra folk som trenger noen å dele sine erfaringer med. I blant kommer det også sms og telefoner fra folk jeg ikke kjenner, men som føler de kjenner meg. I blant sier også enkelte at de synes jeg deler så mye av meg selv, og takker for rausheten. Noen opplever engasjementet mitt som masete, og andre blir matte av kraften de opplever ligger i det, og føler seg mer slitne og ubrukelige fordi jeg «får til så mye».

Helt ærlig, så er jeg sliten av det selv. Sliten, fordi jeg er så uendelig mye mer. Fordi det er bunn i meg – jeg tåler ikke alt. Fordi tiden ikke strekker til. Fordi jeg har bekymringer, sorg og mange, mange gleder som strekker seg langt utover det å få inn kronikker eller å bli sitert.

I går hadde jeg en etterlengtet kveld med 10 av de aller fineste damene jeg vet om, og som alle har en helt spesiell betydning i livet mitt. Vi koste oss med deilig mat, uante mengder vin, latter og tårer. Ei av damene sa til meg under en lang fin prat, at hun ikke kunne forstå hvor jeg hentet krefter til å arrangere en slik kveld. Når sant skal sies, skjønner jeg det ikke selv, svarte jeg – og fortalte om hvordan jeg noen timer før festen lå utslått på sofaen og fintenkte på hvordan jeg kunne komme unna med å avlyse festen, fordi jeg var sliten og fullstendig tom for ord.

Til tross for kreftene det kostet ikke å avlyse, ble det en av de viktigste kveldene i livet mitt dette året. For første gang på lenge klarte jeg å si det høyt – at jeg er sliten og at jeg trenger at noen ser bakenfor alt jeg «får til». Ingen er bare det du ser. Og jeg er fortsatt den samme.

Anbefaler forøvrig min gode venninne Live Landmarks innlegg «Motgang gjør deg sterk» – om å verdsette seg selv for den man er, ikke det man gjør.

Reklame

20 tanker om “Ingen er bare det du ser

 1. Mot er å gjøre det skremmende, det uoverstigelige, det vanskelige selv om det er nettopp det. Du har mot, Kristin. Mot og vilje! Du er et vakkert menneske på alle måter. Takk for at du er!

  • Kjære Anne Kristine,

   Jeg skulle ha svart for lenge siden, men tiden har løpt fra meg. Takk for at du kom på damekvelden, og takk for dine gode ord her i bloggen. Gleder meg til neste skravlings!

   Takk for at du også er!

 2. Det var godt med en påminnelse om at vi alltid er mer. Akkurat nå er jeg sliten selv. Mer enn jeg klarer å finne ord for. Jeg finner ikke frem til «den sterke meg», egentlig ikke til «meg» i det hele tatt. Da er det godt at det innimellom finnes noen som orker akkurat det. Det er nemlig nok av de menneskene som ikke forstår håpløshet. Det å bli fortalt og spurt om det jeg definerer som «positivitet», rammer meg dypt. Å bli forsøkt «dratt» til steder jeg ikke er, har aldri vært min måte å finne tilbake på. Denne gangen vet jeg ikke hvordan jeg skal finne tilbake. Men at vi alltid er mer – vi må ikke glemme det! Det er noe av det samme jeg får ut av diktet til Tomas Tranströmer «Romaske bågar» – skam deg ikke for at du er menneske, vær stolt. Vi er alltid mer enn alle kategorier klarer å romme. Enn all sykdom og sårbarhet. Det er himmel over oss alle.

 3. Jeg er helt enig. Jeg forstår godt at du er sliten, og det er så fint at du setter ord på det. Det er viktig å vise at vi er mennesker. Det er en grense for hva vi kan makte. Hvis vi alle hadde delt dette ansvaret du tar for de menneskeskjebnene du står opp for, hadde det blitt mindre på deg og vi kunne ha hjulpet enda flere. Vi mennesker lener oss ofte på ildsjelene og nikker bejaende til det som blir gjort, istedet for å melde oss til innsats. Vi skulle ha levd mye mer aktivt og konkret til: » Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer seg selv.»

  • Kjære Inger Johanne,

   Du er raus og klok, og jeg setter stor pris på ordene dine her og på Facebook!Og når jeg leser denne kommentaren her igjen, lenge etter du skrev den, så blir jeg rørt. Tusen takk.

 4. Vakre ord Kristin, takk for at du deler. Kjenner meg igjen i mye av det du skriver, veldig enig i at vi alle er mer enn hva vi viser i forskjellige settinger – og at det av og til er tungt når folk tror de kjenner deg når du har bare vist dem en liten side av deg selv.

  Vi er alle mennesker, vi har alle flere lag og vi er alle vakre.

 5. I løpet av det siste halvannet året har jeg møtt mange mennesker som har helt andre arbeidsliv enn det jeg pleier å se rundt meg i media og SoMe, særlig de som jobber med alvorlig syke og bruker mye tid på å hjelpe de som skal dø og pårørende rundt dem. Jeg er dypt rørt over hvordan de makter det, og klarer å motivere seg til å leve med så mye alvor dag etter dag. Mange av oss ville ha godt av å lære noen knep av dem!

  Jeg leser at du er sliten, og skjønner at du har lyst å si det høyt. Det kan være godt å få en klem når man skrangler seg gjennom dagene innimellom.

  Får lyst å si til deg, det mine gode venner har sagt til meg, så ofte at det har vært irriterende og så ofte at jeg har gitt etter og fulgt rådet: Ta vare på deg selv!

  Det er nemlig ingen andre som kan gjøre det for deg. Hvordan du best gjør det, vet bare du selv. For meg funker det aller best å ta det rolig helt til jeg ikke tenker på noe lenger, da kommer alltid idéene og inspirasjonen!

  Og så lurer jeg på om det Finn Skårderud skrev i en kronikk for ti år siden ikke gjelder lenger; hva skjedde med at det var «hot» å være utbrent? Er det et tabu i vår kulturs dyrking av den offentlige suksessen, det å bli sliten? I så fall – i hvems øyne mislykkes vi når vi legger inn årene i ny og ne?

  • Hei Nina,

   Takk for lang og fin kommentar. Jeg tar med meg ordene dine inn i det nye året, vel vitende om at du har vært igjennom mye tøft i det senere. Det gir ordene dine enda mer tyngde.

   Det er lov å være sliten. Det er godt å få en klem og jeg skal sannelig ta bedre vare på meg selv i 2012. For strengt tatt er det vel kun i egne øyne man mislykkes når man legger inn årene i ny og ne.

 6. Kan noen fortelle meg med enkle ord hva » Mobbing » er, hvor det begynner og hvor det eventuellt slutter ? Skjønt «slutter» gjør det vel aldri !
  Når man har vært aktiv gjennom flere år, har ( så og si ,) levd for å glede andre, gitt av sin overflod, ( som for mitt vedkommende betyr å gi bort fremfor å kaste,) og blir sittende ensom og inaktiv, tross mange tilbud » der ute «, blir jeg lei meg. Jeg har ikke mistet lysten til å hjelpe andre, jeg har mistet kreftene til å utføre mine tidligere meningsfylte oppgaver og kreftene forsvant etter et slag 2. juledag 2009. Jeg har aldri klart og opparbeide de krefter jeg tidligere hadde og nå merker jeg at hodet mitt også slutter å fungere.
  Jeg har fått svar på mitt tidligere spørsmål på hva det vil si å bli » gammel og ensom » og, til alle dere som ennå ikke er det, vil jeg si » JEG HÅPER DERE ALDRI FÅR OPPLEVE HVA ENSOMHET ER » .
  Jeg har gått fra et aktivitetsnivå jeg vil beskrive som 100 % til det nivå jeg befinner meg på i dag som ligger rundt 10 % . Dersom du leser dette som selvmedlidende virker det sikkert slik, men svaret er at det er min egen skyld da jeg har mistet initiativet til det meste og at dette er noe som kommer fra hodet.
  Jeg har kommet fram til at jeg er en særegen type det heldigvis ikke finnes mange av så dersom noen har et «fasitsvar» på en løsning for meg ville jeg satt stor pris på det da jeg ser på forskjellen på mitt tidligere liv og det jeg opplever i dag som en form for «Mobbing» !

  Med vennlig hilsen fra » en dagdriver » !!
  Willy

 7. Herlig Kristin. Som alltid ,men med prikken over ièn fordi du er DEG! Skjønner deg forferdelig godt. Du er ett fantastisk godt mennekse, ett JA menneske som bryr deg OM alle rundt deg og deler ditt herlige engasjement med oss andre. Vi er jammen heldige som får ta en liten del i livet ditt. Selvfølgelig er det viktig å finne tid til seg selv, å hente krefter & ikke tømme seg helt. Jeg vet at du finner den balansen Kristin, men det er oxo veldig greit å være sliten & føle at det er nok en dag. Bruk energien på det DU ønsker, så ordner alt seg ❤

  Setter stor pris på ditt vennskap
  klem Klaffen

 8. Av og til er det bare deilig å være seg selv, uten å fronte «saken», «agendaen» eller «produktet», en situasjon som mange kjenner seg igjen i. Selv ble jeg mobbet fra første klasse til første gym, ett år borte på folkehøgskole løste knuten, men da var jo skaden skjedd og skoletida ødelagt. Bøker ble min redning, min «alternative virkelighet». Ønsker deg lykke til videre med ditt viktige arbeid og håper du får mange gode muligheter til å lade opp batteriene under veis.

 9. Supert! Det var kanskej veldig bra du ikke avlyste…tenker det var godt å være sammen med disse damene denne kvelden, og sånt gir jo ofte litt ekstra energi til å stå på litt mer! Men når det er sagt, er vel ingenting viktigere enn å kjenne etter, og ta kroppen på alvor når den varsler at den er sliten! Viktig å hente seg godt inn igjen da, hvis ikke kan det bråstoppe litt for mye…Og nei, inger er nok bare det du ser!!!

 10. Slike kvelder med dem du liker best ER verd det fordi det gir mer enn det tar. Å være sammen med dem som kjenner en godt frigjør energi fordi en ikke trenger å tenke seg om eller presentere noe, det er nok å bare være.

  Ingen er bare slik de fremstår. Ofte er det slik at den vi ser i andre mest av alt er speilbilder av oss selv.

  Pass godt på deg selv og vern om fritiden din. Finn det som gir deg energi og gjør mer av det. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s