Betalt mobbing og trakassering

De siste dagene har flere «rosabloggere» stått frem i media og fortalt at de føler seg halshugget og kneblet. Bloggerne Lars Petter og Heidi Alexandra Olsen mener ytringsfriheten ikke gjelder for dem, og begrunner det med reaksjonene de har fått på sin støtte til enkelte av den terrorsiktedes meninger. Til tross for mange støtteerklæringer, har de opplevd massiv motstand i kommentarfeltene sine, men verst av alt – at profilerte annonsører trekker seg fra blogg.no, og på den måten også rokker ved bloggernes inntektsgrunnlag. For det er slik i den delen av bloggsfæren blogg.no representerer, at det lønner seg å ha ekstreme meninger. Det lønner seg å være intrigemaker, konstruere konflikter, utgi seg for å være naiv og dum, mobbe og henge ut. Det lønner seg også å trakassere minoritetsgrupper – enten det er snakk om rumenske tiggere eller overvektige nordmenn. Uavhengig av om årsaken er enighet eller uenighet, gir det mange klikk – og mange klikk gjør bloggerne attraktive for annonsørene.

Å skape legitimitet for mobbing og ekstreme meninger

I et samfunnsperspektiv er det av vesentlig betydning å finne ut av- og sette fokus på hva som skaper legitimitet for ekstreme meninger og mobbing. I mange sammenhenger er det riktig å plassere ansvaret hos enkeltpersoner og/eller spesielle miljøer. Men når denne type adferd utvikles og opprettholdes gjennom kommersialisering på ulike blogplattformer – hvor en del av motivasjonen er økonomisk betinget hos begge parter – er det betimelig å se på en annen fordelingsnøkkel når det gjelder ansvar .

Enkelte annonsører ser ut til å våkne og har varslet at de trekker seg fra blogg.no. Det er gledelig. Men sett i lys av alt fokus som har vært på samfunnsansvar de siste årene, er det svært beklagelig at det ikke har skjedd før. Samfunnsansvar må også innebære å ta ansvar for et inkluderende og trygt samfunn for barn og unge, hvor man etterstreber likeverd og tilhørighet.

Dessverre har annonsører – gjennom flere år – og med tilrettelegging fra blant annet blogg.no – finansiert mobbing og trakassering utført av mindreårige. Tilsynelatende uten tanke for konsekvensene det har hatt for dem som har blitt påvirket og rammet, og uten tanke for hva slags konsekvenser det får for utførerne når de ganske snart skal entre voksenlivet med rollen som mobber, høyreekstrem og dum, hengende ved seg. At utførerne blir løftet frem som superstjerner i sitt univers – gjennom kjendisfester og gavedryss – gjør at mange unge drømmer om det samme, og kanskje tillater seg å gå litt lenger enn det de normalt ville ha gjort. Mobbingen og trakasseringen tiljubles, og settes på denne måten i system.

Jeg er blant dem som har kontaktet blogg.no og påpekt signaleffekten dette har. Jeg har også satt spørsmålstegn ved om de som bedrift med stor innflytelse på barn og unge, virkelig ønsker å bli assosiert med holdninger som skaper legitimitet for mobbing, og bloggere som mobber og henger ut andre. Jeg har ikke fått svar. At annonsører ønsker å bli assosiert med slikt, er både uforståelig og svært uansvarlig.

Når noen annonsører omsider velger å droppe kontroversielle bloggere, må det ikke på noe måte forveksles med knebling og begrensning av ytringsfriheten. Derimot må det sees på som et viktig og riktig skritt i retning av å bevare- og fremme normal folkeskikk, samt gjennom handling bidra til et mer inkluderende og varmere samfunn.

Vi har alle et ansvar for å ta til motmæle mot holdninger som fremmer diskriminering, mobbing og trakassering. Et viktig bidrag i så måte, er å slutte å betale mindreårige for å spre slike holdninger. Et annet er selv å bidra til å heve debatter til et nivå som medfører positiv påvirkning og varig endring på veien mot et samfunn hvor tilhørighet og likeverd er en selvfølge.

Les også NRK-saken: Bloggarar tener på å vere naive

(Noen vil sikkert stusse over at jeg ikke lenker til nevnt bloggere. Dette skyldes at jeg ikke ønsker å bidra til ytterligere trafikk)

PS. Innlegget er etter ønske fra Dagbladet å lese som kronikk (i noe utvidet versjon) i dag, 16.august.

Reklame

53 tanker om “Betalt mobbing og trakassering

 1. Hei

  Heldigvis skjønner annonsørene sin besøkelsestid og vil heller tjene penger på seriøse selskaper enn Blogg.no. At rosa-bloggerene er unge og dumme kan ikke blogg.no rå for. Men de bør passe på hvilke bloggere, og hvilke standpunkter disse står for.

  Takk for at du tar opp dette meget viktig tema Kristin. Jeg har selv kommentert til Heidi Alexandra og finnes det anger, så vil hun vise dette. Garantert!

  Mobbing av våre nye landsmenn, enten de er fra Sverige, Pakistan eller Romania, er 100% uakseptabelt!
  Her er noen av de annonsører som hare trukket seg, foreløpig! http://www.vargas12.com/2011/08/blogg-no-mister-annonsorer-bloggere-med-stotte-til-abb/

  Vargas

  • Ja, heldigvis så får flere annonsører øynene opp for dette. Det er veldig bra. Men jeg håper det ikke bare gjelder høyrekstreme meninger – men også meninger som er direkte diskriminerende og trakasserende.

   Forøvrig enig i at det ikke er blogg.no sin feil at bloggerne er umodne, men de har allikevel et ansvar for hva som formidles på sin plattform. Det kan de ikke lenger løpe i fra!

 2. Veldig bra å sette fokus på dette 🙂 Det er mange som ikke forstår rekkevidden av hvor ille det til slutt kan gå ved blant annet å skrive noe som er så ekstremt som en egentlig ikke forstår eller mener, og det bare for å få fokus på seg selv og flere «klikk» for så å bli ytterligere attraktiv for enkelte annonsører. Det er meget viktig å sette fokus på unge og pcbruk i sin helhet. Det er såvisst ikke lett å være ung i dag. Jeg ser at nå så sitter det mange unge foran pc’en, og ved sammenligning når jeg vokste opp så lekte vi ute og ville helst ikke være innendørs. For de unge i dag medfører dette vektøkning, dårlig muskulatur, lite sosial kontakt osv., som igjen kan føre til mobbing- og eller rusmisbruk. Veien er ikke så lang.
  Jeg ser en skremmende utvikling hvor jeg er vokst opp. Det er en stor økning i unge rusmisbrukere her nå. Jeg prøver å jobbe med- og for at antallet skal gå ned, men det er ikke så lett, men jeg skal aldri, aldri gi opp!!

  Dette er vel litt på siden av innlegget ditt, men veien er ikke så lang fra mobbing via nettet til å oppsøke rusmiljøet hvor «alle» blir godtatt til å begynne med 🙂

 3. Takk for et godt innlegg!
  Jeg har vært tilknyttet blogg.no siden jeg begynte å skrive våren -09. Der har jeg blitt værende, mye på grunn av at det har vært en ok plattform for meg som har lite teknisk innsikt men fokus på det jeg produserer.
  Jeg har ligget på blogg.no sine topplister for Trondheim og ved noen anledninger for landet de siste to årene.
  Det vil ikke vare lenge.
  Som du vet har jeg varslet eller vært med på å varsle blogg.no ved flere anledninger om både pro-ana/mia-blogger, hvit-rase-blogger og falske psykologsider.
  Responsen har vært skuffende.
  Blant annet av den grunn er jeg nå i en prosess med å finne en ny bloggplattform. Av ovennevnte grunner har det tatt mye lengre tid enn jeg ønsket. Det har også vist seg umulig å overføre innleggene direkte til en ny blogg, noe som tidligere var mulig. Kanskje blogg.no er redd for å miste bloggerne sine?
  I så tilfelle burde de heller lyttet mer til oss, også de «snille» bloggerne.
  Det genererer kanskje mye trafikk med mobbing. Men enden på visa blir at flere og flere velger en annen vei.

 4. Et veldig godt innlegg,og jeg er så enig med deg. Jeg har også sendt inn klage til blogg.no på Heidi Alexandra. Det innlegget var helt usmakelig,og det var jeg ikke alene om å synes. Det var flere som sendt mail til blogg.no om akkurat dette. Uten respons så klart. Jeg synes det er veldig trist å lese at noen faktisk bruker bloggen sin til å slenge shit (excuse my language) om,og til andre. Dårlige forbilder. Dette gjelder selvsagt ikke bare henne,men det var et eks. som jeg selv har vært borti. Jeg følger ikke bloggen hennes,men ble tipset om å være med å sende inn klage på innlegget. Igjen,et veldig bra innlegg.

  • Hei Laipai,

   Velkommen i bloggen, og takk for hyggelig kommentar!

   Godt å høre at det er flere som reagerer og som faktisk også tar seg bryet med å sende inn klager. Dessverre har det ikke hjulpet så langt, men viktig ikke å gi opp tanken på at det gode vinner til slutt 🙂

 5. Kjære Ingeborg!

  Takk for en nok en fin og innsiktsfull kommentar. Det er en glede å ha deg i bloggen (og en dag, når jeg får litt bedre tid, skal jeg bli flinkere til å kommentere tilbake).

  De er helt sikkert redde for å miste bloggerne sine – forståelig nok. Jeg håper du finner en annen bloggplattform – kan anbefale wordpress i så måte 🙂

 6. Takk Kristin! Jeg kjøpte meg domente på WordPress i mars (!), så jeg er på vei i samme «klubben». Dette innlegget var den rette dytten for meg skal jeg si deg, så igjen, takk! Gode klemmer fra meg.

 7. Godt å sjå at du tar opp temaet krølla. It takes a village seier dei, anten det no er opdraging eller lynsjing. Og i denne omgangen ser oppdraginga ut til å mislukkast totalt, og vi må sette vår lit til lynsjing for å gjenopprette samfunnsorden.

  Det er ein grunn til at eg aldri har ønskt reklame i bloggen min, det er uomgjengeleg at det stiller annonsørar eller meg i eit dårleg lys.

  Sponsorar derimot tar eg gladeleg i mot, så lenge dei er inneforstått med at dei og deira produkt vil verte hasselert med til det bløøøøøør.

 8. Det er en grunnleggende menneskerett å ytre seg så idiotisk som disse folkene/mobberne gjør. Det er derimot IKKE en grunnleggende menneskerett å tjene penger på å oppføre seg som en idiot. Det er så søtt når bloggemobberne klager på «ytringsfriheten» når pengene uteblir :))

 9. Kristin: Dette er intet mindre enn en fremragende kommentar om og analyse av tingenes tilstand! Takk!

  Og som du vet har jo jeg også vært i kontakt med blogg.no om denne bloggen og jeg har heller ikke fått svar. Min oppriktige mening er at det er mange voksne som har sviktet her. Prisen er det barn og unge som betaler.

  (Jeg håper for øvrig at VG tilbyr deg papiravisplass i tillegg til anbefalingen over her.)

  • Hei Undre!

   Du og jeg har jo diskutert dette ved flere anledninger, og jeg tenkte på mange av dine kloke betrakninger da jeg skrev det!

   Fikk mail av Dagbladet i dag, som gir det kronikkplass i morgen (litt utvidet versjon) Spent på responsen.

   Har enda ikke hørt noen fra blogg.no ytre seg i denne saken.

   • Å, det tar jeg virkelig som en kompliment, Kristin!

    Og så bra at Dagbladet tar det inn! Det er på høy tid at det blir en bredere debatt om denne ukulturen! Jeg håper virkelig at flere annonsører nå tar tak i hvem og hva de sponser. De har spadd pengene hodeløst inn i blogg.no og disse bloggene uten å ofre en tanke til hva disse bloggerne representerer. Det er på tide at det snur. Blogg.no på sin side har jo gjort saken verre etter at de begynte å betale sine egne bloggere for å ligge på topplistene for å holde dem på plattformen.

    Og jeg må få si at det er så synd at det er disse bøllebloggerne som i så stor grad står igjen som bildet av norsk blogging og norske bloggere utenfor bloggverdenen all den tid det finnes veldig mange flotte bloggere som står for helt andre verdier enn det disse gjør.

 10. Tilbaketråkk: Les “Betalt mobbing og trakassering” av A Curly Life/Kristin Oudmayer | Undreverset

 11. Viktig å tenke på at vi ikke bare har en ytringsfrihet men også et ytringsansvar. Vi trenger absolutt å tenke over god etikk og moral, når vi ytrer oss. Vi skaper med våre ord et klimat som både vi og andre skal leve i.

 12. Åh, så har jeg selvsagt ikke lest Dagbladet i dag!
  Jeg sendte mail til blogg.no og fikk svar av dem med en gang, ikke at det løste noe som helst, men de ignorerte i alle fall ikke bare henvendelsen. Dette er den andre mailen jeg fikk av dem:
  «Vi leverer bare tjenesten, og legger oss ikke borti hva folk velger å skrive i bloggene sine, så lenge det ikke bryter norske lover.
  De bestemmer også selv hvilke kommentarer de vil ha stående. De kan selv slette kommentarer hvis de vil det, de kan også sette på forhåndsgodkjenning, slik at ingen ting kommer offentlig før de selv bestemmer det.

  Så er det mye kommentarer på ett innlegg, så er det fordi bloggeren vil ha dem der.

  Vi skjønner som sagt at mye av det som blir skrevet hos oss kan være veldig provoserende og vanskelig for mange å lese.
  Men det er ikke så langt noe som bryter noen lover, og vi velger å holde på ytringsfriheten til brukerene.
  Dette er bloggerene sitt sted der de kan skrive tanker, meninger og vise ansikt.

  Uansett hva en blogger skriver, så vil det provosere noen, og skulle vi valgt å slette ting folk ble provosert for, så hadde det ikke vært mye igjen å blogge om.

  Når det er sagt, så holder vi selvfølgelig ett øye med de mest ekstreme bloggerene våre, og vi diskuterer stadig forskjellige situasjoner, og hvordan vi skal håndtere dem.

  Derimot sletter vi jo selvfølgelig ting som blir politianmeldt, hvis det kommer en henvendeles fra politiet.

  Vi stiller oss på ingen måte bak uttalelser som kommer her på blogg.no, selv om vi tillater at de som blogger her har disse meningene.»

  Jeg mener at dette fremdeles ikke er godt nok.
  Det er egentlig ikke noe annet enn ren ansvarsfraskrivelse.

  • Bra de svarte deg, Victoria – vi er mange andre som ikke har fått svar. Dog opplever jeg heller ikke svaret som godt nok på noe måte. Som du sier – en gedigen ansvarsfraskrivelse.

   Når det er sagt, så tar jeg like stor avstand til Motmobbing – altså svare på mobbing/trakassering med samme
   mynt – som jeg gjør til mobbing. Tonen i kommentarfeltet er således like trist som mange av innleggene i bloggen til HAO.

   Kronikken kommer i Dagbladet tirsdag – altså i dag 🙂

 13. Og jeg er på ingen måte enig i det HAO skriver i sin blogg, men jeg synes det blir for ille at en hel del av kommentarene handler om at bloggeren kan gå og henge seg og desslike. Jeg har mailet henne og spurt om hva hun selv tenker om det.

  • Det er virkelig ille ting en del sier til henne, er det ikke? Jeg har ikke orket å lese, for min oppfatning av kommentarfeltene på blogg.no er at de er veldig sjikanerende og ekle til tider, nesten uansett hva det handler om.

 14. det er ingen menneskerett å ha annonsører! hvis man skal tjene penger på en blogg, sier det seg selv at annonsører har krav til dem, men de kan selvfølgelig si hva de vil, men da må de tåle at de ikke kan få penger lenger eller hyggelig kommentarer

 15. Jeg har selv vært svært lite intressert i å lese blogger grunnet akkurat det du kommenterer nå. At de eneste som kommer «fram» av bloggerne er de som bedriver aktiv mobbing av andre. Takk for at du viser at det finnes gode mennesker der ute blant bloggerne, og jeg tror jeg ihvertfall blir å følge din blogg fremover!

 16. Godt poeng, og da kan du kanskje la være å «mobbe» over 20 millioner etniske rumenere også. 99.9% av tiggere fra Romania er sigøynere, og nesten alle etniske rumenere som forlater Romania gjør det for å jobbe. Så neste gang er det fint om du spesifiserer dette og skriver «sigøynertiggere fra Romania» eller noe lignende, ikke bare «rumenske tiggere», som er helt misvisende.

 17. Jeg reagerer mest på at rød/brunbloggeren bak Curly Life henger ut to ungdommer pga samfunnskritisk tenkning. Når disse to våger å stå frem med slett-ikke-så-alternative meninger blir de uthengt av denne kvinnen, og deretter av VG. Ufyselig.

  • Barbie Life forteller på bloggen sin om en gang hun og en venn trakasserte en tigger, hun lo av det og syntes det var kjenpegøy og skikkelig fortjent at tiggeren ble trakassert. Jeg vet ikke folk du omgir deg med til daglig, men i min verden er dette temmelig uvanlig atferd. Folk som fronter slike innlegg, fortjener å møte kritikk. Samme hvor unge de er.

  • rød/brunbloggeren? hva skal det bety da? 🙂 hadde dette vært 1. gang disse bloggerene hadde skrevet noe slik så ville jeg kanskje forstått din kommentar, men når det gang på gang kommer slike innlegg og bloggeren har unge lesere, og man velger å skrive om det, da er det ikke samfunnskritisk tenking lenger? jo selvfølgelig er det det. la oss se bort i fra alder. jeg er like gammel som HAO, alderen din stopper deg ikke til å tenke langt nok. jeg som muslim sitter og leser dette, jeg vet hvordan det er. det sårer. vi er ikke alle farlige for samfunnet? hva enkelte personer bidrar med, både positivt og negativt i samfunnet er deres ansvar.. det hele skal ikke bli kategorisert etter etnisitet eller hva det måtte være.. at muslimene prøver å ta over and so on. å sitte å lese det som muslim, det er ikke bare bare… jeg er født og oppvokst i Norge, har mange etnisk norske venner, ser på mine andre venner som norske, ser på meg selv som norsk. men av og til føler jeg at jg ikke blir godtatt i samfunnet pga religionen min. er dette riktig? tenk deg litt om, også håper jeg du svarer!:)

 18. Kjempebra innlegg!
  Hvis man leser denne rosabloggeren vil man jo se at det ikke handler om politikk, men total mangel på kunnskap. Jeg syns det er kjempebra at annonsørene trekker seg, ikke bare fordi bloggeren har sterke meninger om ting hun ikke har peilig på, men også for å beskytte henne fra seg selv. Jenten er jo under 18 år, og har flere ganger blitt uthengt på blant annet Facebook pga bloggen sin. Hadde det vært min datter ville jeg tatt en alvorsprat med henne iallefall…

 19. så bra at du tar dette opp! Det er jo helt utrolig at annonsører har støttet bloggere med slike meninger. Virker som om rosa bloggerne er fritt vilt. Og denne gangen ble det negativt utslag:(
  Det er snd at det er nettopp slike bloggere som får flest lesere.
  Stakkars dem, de fortjener ikke sånt budskap.

  Igjen,-så flott at du støtter opp om dette!

 20. Tilbaketråkk: Bok 20-02-08-2011 : Tommy`s Tanker

 21. Så når Lars Petter Granli legger fram empirisk tallmateriale på den demografiske utviklingen i Europa er det å regne for «mobbing»? Hva med å faktisk vise til noe som helt konkret avkrefter påstandene hans istedenfor bare billig stigmatisering?

 22. codebolt: det han legger ut er tatt helt ut av sammenheng og forvridd.. det er krydret med hat.
  for meg er det helt greit at de slutter å tjene penger på det tullet der, man må ha saklige meninger. lars petter granli bedriver hat propaganda
  blir så oppgitt over folk som ikke kan forstå at verden ER utvikling og fremgang, det norske samfunn er intet unntak
  har vi ikke akkurat lært at hat mot andre ikke avler gode handlinger? men heldigvis er de fleste nordmenn rasjonelle hyggelige borgere, i motsetning til lars petter granli

 23. Et veldig interessant og givende blogginnlegg som fikk meg til å tenke. Jeg syns du har et meget godt poeng og at det er kjempebra at det blir kronikk i Dagbladet. Personlig har jeg dog tenkt å fortsette å holde meg til blogg.no sin plattform en liten stund til fordi jeg syns det er den mest praktiske bloggplattformen for min bruk, fordi det tross alt er på grunn av blogg.no at jeg fikk sett førpremieren på «Spring Awakening» og fordi min blogg absolutt ikke er en rosablogg og det kanskje kan vise at det er rom for mer på blogg.no.

  Men jeg syns alle monner drar uansett og er glad annonsørene trekker seg og beklager at denne kommentaren endte opp med å være for mye om meg selv. Og jeg syns du skriver veldig gode innlegg og liker bloggen din meget godt 🙂

 24. Takk! Enhver er ansvarlig for sine ord og handlinger,- og må ta de konsekvensene som følger.
  Friheten til å uttale seg og etiske retninglinjer hører sammen. Jeg slutter aldri å undre meg over enkelte mennesker som tror de er untatt vanlig folkeskikk og medfølelse i talefrihetens navn.

 25. Nå er det jo faktisk du som driver med mobbing, du henger ut to ungdommer og det er helt uakseptabelt at du gjør det! De ytrer sine meninger, Lars Petter har overhode ikke mobbet noen, trakasert eller vært FOR rasisme. Han har ikke hengt ut enkeltpersoner, som du har gjort nå. Det du gjør, er mobbing! Les innleggene hans NØYE, så skjønner du kanskje at det faktisk er du som har dummet deg ut rimelig nå, syntes du skal gå ut offentlig til Dagbladet igjen og be om unnskyldning til han. Respektløst av deg, VIRKELIG!

  • Nadia: Kristin viser til saken på NRK. Om Granli ikke har sagt det som står der er det en sak mellom han og NRK. For det andre kan Granli dementere at han mener A eller B om han opplever seg feilsitert. Har ikke Granli sagt det som NRK siterer eller han har skiftet mening så vil jeg tro at Kristin ikke har noe problem med å føye til en oppdatering om det.

   Ytringer medfører ytringsansvar. Når Granli og Olsen møter motbør for ytringene sine av den typen denne bloggposten/kronikken er så er ikke det mobbing. Det er en meningsutveksling.

 26. Med all respekt for deg Kristin, så syns jeg dette blir altfor lite gjennomtenkt. Overraskende lite gjennomtenkt. Du konkluderer med at:
  «det lønner seg å ha ekstreme meninger. Det lønner seg å være intrigemaker, konstruere konflikter, utgi seg for å være naiv og dum, mobbe og henge ut. Det lønner seg også å trakassere minoritetsgrupper – enten det er snakk om rumenske tiggere eller overvektige nordmenn».

  Etter å ha gått igjennom topplisten på blogg.no så føler jeg at det du konkluderer med er fordommer du har fra før – uten å ha oppdatert deg og i det hele tatt følgt med noe særlig på hvem som skaper mest trafikk på blogg.no. Ingen av de jeg har sett på topplisten driver med nettopp det du poengterer som grunner til å få mange klikk.

  Syns det er synd at du ikke i stedet kan trekke fram alle de titallsinnleggene de som representerer topplisten på blogg.no skrev etter blant annet 22. juli hvor de blant annet oppfordret sine titalls-tusen følgere om å stille opp for hverandre.

  At annonsører skal trekke seg fra blogg.no blir som at de skal trekke seg fra Facebook pga noen skriver dumme og frekke statusmeldinger, punktum. Det blir for dumt.

  Jeg jobber selv tett med gutta bak blogg.no og vet de jobber 24-7 med å luke bort det negative – men igjen så er det viktig som også vår Statsminister har bedt alle om: Å vise enda mer demokrati og ytringsfrihet. Blogg.no kan ikke slette alle meninger og innlegg pga de ikke samsvarer med det andre mener er fornuftig – åssen kan man få til en diskusjon da?

  Etter å ha jobbet med bloggere i 15 måneder er jeg i motsetning til det positivt overrasket over hvordan toppbloggerne virkelig står fram positivt og at selvjustisen er meget sterk.

  Er helt enig i at de som tråkker over denne grensen ikke bør annonseres på – men når det er et nettverk med 1 000 nye registrerte blogger hver eneste dag og 1 000 000 sidevisninger i uka så er det som med Facebook, at en annonse dukker opp selv om vedkommende har hårreisende meninger. Skal blogg.no stoppe all annonsering pga 5 stk av 100 000 bryter noen grenser? De du bør rette skytset mot er enkeltbloggerens private annonsører – og ikke blogg.no generelt som du gjør her.

  • Rohin Kumar (@rohiin):

   Er dette en offisiell uttalelse fra blogg.no? I såfall håper jeg annonsører og andre biter seg merke i den.

   La meg først sitere fra blogg.nos brukervilkår som finnes på blogg.no/tos:

   VI forbeholder oss retten til å slette, fjerne, eller endre alle typer innhold som er gjort tilgjengelig på TJENESTEN, hvis vi har grunn til å tro at det: [min utheving](a) strider mot norsk lov, (b) ikke følger disse avtalevilkårene,
   (c) kan oppfattes som støtende, rasistisk, ærekrenkende, truende, obskønt eller pornografisk, [min utheving]
   (d) inneholder mer enn én annonse fra Google Adsense, (e) inneholder forstyrrende popups,
   popbacks eller liknende, (f) inneholder annonser solgt av tredjepart på vegne av
   deg eller et nettverk du er en del av, (g) bryter åndsverkloven, (h) er gjort forsøk
   på å fjerne/skjule våre annonser/bannere på bloggene, (i) inneholder uriktige påstander
   om enkeltpersoner, bedrifter, organisasjoner o.l, (j) inneholder trafikkteller
   fra TNS Gallup annet enn TJENESTENs egen. (k) er gjort forsøk på å skaffe besøk til bloggen
   via trafikknettverk.

   Ikke noe sted har jeg sett at Kristin skjærer alle blogg.no-bloggere over én kam. Hun peker til to bestemte bloggere som har versert i nasjonale medier over lengre tid og som nå selv valgte å stille til et inten mindre en infamøst intervju hos NRK.no.

   Jeg leser på ingen måte at Kristin er mot ytringsfrihet, men i motsetning til hva det ser ut til at de to omtalte bloggerne ser ut til å skjønne, så er Kristin – og undertegnede – for ytringsansvar. Vi kan ikke ha ytringsfrihet uten ytringsansvar. At noen motsier en er ikke det samme som hets eller knebling.

   Når du, Rohin Kumar, har talt deg fram til at det er 5 av 100 000 som «bryter noen grenser» er det ikke da enkelt for Blogg.no å gå inn og gjøre noe med akkurat disse bloggerne? Det burde ikke ta mange straksene å suspendere bloggene og be bloggerne ta kontakt med dere for en prat. Vi ser nå at store nettaviser som VG og Dagbladet har gått inn og jobber aktivt med å endre kommentarkulturen i kommentarfeltene sine for å unngå hets og grums. Bør ikke Blogg.no da i det minste gå inn og følge opp de bloggerne som ikke oppfører seg i tråd med Blogg.nos brukervilkår?

 27. Tilbaketråkk: Åpent brev til Lars Petter Granli | Hjernedvask

 28. Tilbaketråkk: Når mobberne får makten… | MediaPlus bloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s