Det holder å tro på seg selv

Den siste tiden har barna mine vært svært opptatt av det å tro på noe, versus ikke å ha en tro. Begge er åpenbart i en fase med økende bevissthet rundt det faktum at de er født som frie, selvstendige individer – og ingen av dem er redde for å sette spørsmålstegn ved både tradisjoner og valgene vi voksne rundt dem tar.  Under en av våre utallige samtaler om dette, sa minstejenta her en dag:

Du mamma, jeg har tenkt mye på dette med å tro på Gud, og jeg vil bare informere deg om en ting. Jeg har bestemt meg for at det holder at jeg tror på meg selv. Og siden du har sagt at man skal respektere alle menneskers tro, så regner jeg med at du synes det er greit, selv om jeg er døpt? Og apropos det med å tro på seg selv – når skal du egentlig begynne å tro ordentlig på at du er født til å skrive og ikke bare til å hjelpe andre mennesker, mamma?

I kveld smiler jeg lurt i krøllene, og kjenner at selv om den siste tiden har vært fylt med med mye tvil og mange ubesvarte spørsmål, så vet jeg hva jeg skal. Minstejenta har rett: Det holder å tro på seg selv.

14 tanker om “Det holder å tro på seg selv

 1. Samme som jeg prekerer til mine små…viktigere å tro på seg selv og det en står for. Stå i sin egen kraft og velge egne veier…uansett hvilken sti en velger.

 2. Det er i det minste en utrolig bra start, for det hjelper lite å tro på noe som helst dersom du ikke tror på deg selv først.

  Om det holder å bare tro på seg selv er et ganske annet spørsmål, men det er jeg overbevist om at det er lov til å bruke et liv på å finne ut av i fred og ro – uten at noen maser eller krever et svar. 😉

  • Klokt sagt, Håkon – det er heldigvis lov å bruke hele livet på å finne ut av om det holder, og det tror jeg de fleste av oss bruker livet på 😉

 3. Vet du, selv i vårt «være seg selv er nok»-samfunn, er den sannheten vi forteller oss selv det som utgjør forskjellen i livskvaliteten vår og som i stor grad fører oss dit vi vil. Å ha et mål å jobbe mot og vektlegging av egenskapene vi har (og akseptering av dem) er det som gjør at vi utvikler oss og ikke står på stedet hvil.

  Vi må ikke være så redd for å si til oss selv at vi kan og våge å stole på at det vi kan også er bra for andre. Og våge å satse på det vi ønsker å oppnå er med på å gi oss mening i livet. Jeg tror for mange ikke tar egenskapene sine på alvor, men tenker at andre ting er viktig(ere). Og så glemmer vi og gjemmer vi bort viktige deler av oss selv.

  Du har hatt et opphold fra blogging, tror jeg, for jeg har vært innom uten å finne noe nytt en lang stund i vår/sommer/tidlig høst, men nå er jeg glad for å lese ordene dine igjen. Fortsett med blogging, jeg liker godt temaene dine!

  Du er viktig for mange! Ikke glem at du kan!

  • Tusen takk for veldig gode ord – som inspirerer meg til å fortsette å holde liv i bloggen! Jeg har egentlig mye på hjertet til stadighet, men kjenner at det etter hvert har blitt litt skummelt å blogge. Jobber med å overkomme «bloggeangsten»

   Håper du fortsetter å komme innom : )

 4. Hun sa: – «jeg vil bare informere deg». Du har gitt henne det viktigste et menneske kan få,retten til å være kaptein på egen livsskute.Det er slik vi gjør de erfaringene som trenges for å bygge opp en ekte selvbevissthet og selvfølelse.Ingen kan ha bevissthet om noe de ikke har gjort erfaringer med gjennom sansene. Ingen kan derfor heller bygge opp ekte selvbevissthet og selvfølelse hvis de ikke har frihet til å fungere ut fra seg selv slik at de kan gjøre erfaringer med hvem de er i seg selv som personer,med det som er ekte og levende i dem. Den som underkaster seg ytre makt,får bare gjøre erfaringer med sin evne til lydighet.

  • Kjære Inger,

   Du skriver innsiktfullt som alltid, og etter å ha lest kommentaren din, kjente faktisk på hvor stolt jeg over å ha barn som opplever at de er kaptein på egen livsskute. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde tenkt så mye over at hennes utsagn handlet om hva jeg (vi) har gitt henne.

   Jeg liker forøvrig spesielt godt den siste setningen din – den tar jeg med meg videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s