Når ordene ikke strekker til

Det har vært stille fra meg på bloggen og irl nokså lenge, og jeg ser ikke bort i fra at det kommer til å vare en stund til. Jeg føler meg litt tom – som om alle ordene jeg tidligere eide, har forlatt meg. Det merksnodige er at jeg samtidig føler meg overfylt og sprekkferdig, og at jeg egentlig har mange tanker og fine opplevelser jeg ønsker å skrive om og dele. Og kanskje er det derfor ordene ikke kommer – fordi følelsene og inntrykkene etter alt det fantastiske jeg har opplevd de siste månedene, fortsatt ikke er fordøyd og derfor er så sterke – at ord faktisk ikke strekker til.

De siste månedene har jeg på ingen måte vært en god venn – tross gode intensjoner og et oppriktig ønske om å være det. Jeg har avlyst og utsatt et utall kaffekopper og flere glass vin. Latenstiden på epost og sms har tidvis vært svært lang, og det er et under at ikke flere har gitt meg opp underveis. For – det er tross alt et privilegium – ikke bare å få gi ut en bok, bli omtalt i alle slags medier, få daglige takkebrev og inneha selveste drømmejobben – men også at så mange (både kjente og ukjente), ønsker å dele gleden med meg. Det er jeg svært ydmyk og takknemlig over, selv om jeg i mangel av ord og overskudd ikke alltid har klart å gi like tydelig uttrykk for det – og derfor også gitt avkall på god kaffe og deilig vin i anseelige mengder.

På lørdag var jeg i bursdagen til en svært nær venninne. På forhånd – etter et lite rådslag med meg selv – hadde jeg kommet frem til at til tross for at det var på sin plass å si noen ord, så ville en slik tale  neppe ende i annet enn å tørke maskara med servietten – emosjonell og proppfull av ufordøyde inntrykk, som jeg er. Etter hvert som den magiske kvelden på Englegaard, skred hen,  og vinen gjorde sitt løsslupne inntog, tenkte jeg at jeg kanskje ville klare å si noen bevingede ord i det fantastiske selskapet allikevel. Jubilanten på sin side, holdt en nydelig liten tale til hver og en av de over seksti gjestene som satt til bords – avløst av den ene ordrike taleren, etter den andre.

Til vanlig er jeg ikke redd for å ta ordet i slike forsamlinger, men da jeg satt der og betraktet dette vakre mennesket – hun er virkelig vakker – både innvendig og utvendig – kom en etterhvert velkjent følelse snikende. Mens vi utvekslet varme blikk over bordet og jeg kjente hvor inderlig takknemlig jeg var som fikk lov til å være tilstede,  ble talesperren et faktum. Plutselig følte jeg meg både keitete og sjenert, og ordene – som så ofte ellers  når jeg blir berørt for tiden – forduftet i en fei.

Men, kjære Celine – i dag har noen av dem igjen funnet sin plass i mitt krøllete hode. I en tid som har vært turbulent på mange arenaer i livet mitt – på godt og vondt – så har du vært der for meg hver eneste dag. På fabelaktige og spennende dager, har du vært den som har gledet deg mest. På tunge dager har du vært varm og nær. På rare dager, hvor vi ikke har orket mer alvor, har vi ledd og innholdsfylt begreper som jubelår. Når jeg har tvilt på veivalg, så har du, på ditt intuitive vis, snappet opp min stillhet og bydd på kloke ord og utallige, kreative og gode forslag til løsninger. Du tåler at jeg er mye – at jeg tar plass og at jeg lykkes. Og  i blant så ler vi høyt når vi sammenligner navlelo (intern for når vi begge synes vi har vært vel opptatt av oss selv).

Vennskapet vårt er forunderlig, vidunderlig, komplisert og befriende enkelt. Når ordene en sjelden gang ikke strekker til, så er vi allikevel venner for alltid.

Reklame

12 tanker om “Når ordene ikke strekker til

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention Når ordene ikke strekker til « A Curly Life -- Topsy.com

 2. Kjære, kjære Kristin!!

  Tusen, tusen takk. Dette beveger meg endeløst.
  Nå renner tårene på mine varme kinn. Jeg smiler fra innsiden og leter i takknemmelighet etter ord. Ord forkastes, like raskt som jeg skriver dem. Ditt vennskap ER. Å få lov til å være din venn gir meg livsbegeistring og får ord som jubelår til å nesten blekne.

  Dersom jeg kunne putte alle ordene jeg vet om, i ett ord. Dersom jeg kunne blande sammen alle de vakreste fargene jeg vet om til en ny og ufortalt farge. Dersom jeg satt sammen alle toner og fikk klangen av vennskap. Dersom jeg samlet alle smil og fant bokstavene i det.

  Det er nesten slik jeg føler – og det er slik vårt vennskap er. Ordene blir aldri ferdige mellom oss. Det gir meg en trygghet jeg ikke klarer å forklare.

  At du er akkurat du, og at du lar meg være akkurat meg – det er kjernen i hva vårt vennskap er. Jeg er uendelig glad for at livet ordnet seg slik at vi to ble kjent. Det kan umulig være tilfeldig!

  Takk for at du er i mitt liv!! Og takk for at ordene som aldri blir ferdige, heller ikke trenger å være ord i det hele tatt. Jeg vet du er der for meg – akkurat slik jeg håper å klare og være der for deg. Stillheten og klangen av jubelår og lyden i følelsen av navlelo. Tusen takk!

  Bursdagsbarnklemmer ❤

  • Kjæreste venn!

   Det var godt å få skrevet disse ordene og enda bedre å vite at du har lest dem, og at du tar dem til deg. Det er som flere skriver under her – et flott vennskap og jeg føler meg heldig som får oppleve dette i voksen alder (som det så fint heter)

   Krølleklemmer i fleng!

 3. For et flott vennskap. Så fint å se at det er mulig å ta stor plass iblant, mens en venn heier på én likevel; og nettopp derfor. At det er rom for ord, til og med helt egne – men ingen angst for tause rom heller…
  Dere uttrykker veldig godt, alt det jeg ser for meg er tilstede i virkelig gode vennskap. Takk!
  (Og vel overstått bursdag!)

  – miawho

  • Velkommen i bloggen, Mia og takk for hyggelig kommentar. Det er en lykke å oppleve at det er rom for både stillhet, ekko, og at man tar stor plass. Jeg unner alle et slikt vennskap : )

 4. Å, så fint! Och det är så märkvärdigt det där med vänskap – både hur självklart den kan uppstå och hur djupt den går, vilka underbara, starka rötter den skapar i våra liv. Trygghet, värme, tröst och delad glädje. Å, jag är glad för er skull och tänker med svällande hjärta på mina egna kära när jag läser de fina orden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s