For en tid tilbake mottok jeg en hyggelig kommentar fra UNICEF Norge på innlegget «Et lite stykke Flerkulturistan». Denne kommentaren ble starten på givende møter og samarbeid om spennende prosjekter.
I forbindelse med UNICEFs nye prosjekt Den Ene, ble jeg invitert med på det store folkemøtet som ble avholdt på Chateau Neuf i Oslo 12.november. En kveld med dyptgripende historier fortalt blant annet gjennom Paal André Grinderud. For en nesten fullsatt sal lot han oss få høre om sin ene – Anna på 55 som hadde tre hår i en hestehale og som var lettere å gå over enn rundt. Hun som viste den usynlige gutten han en gang var, at hun så ham og at det finnes mye kjærlighet i et frossent Gullbrød og en dårlig knakkpølse.
Anna, hans ene, viste ham at det aldri – uansett hvor vondt han hadde det og hvor usynlig han var for omgivelsene – var for sent å oppleve deler av en god barndom.
Grunntanken bak Den Ene er at alle barn er våre barn – og at barns velferd og oppvekst, ikke bare er det offentliges ansvar. Voksne skal motiveres til å se, bry seg og handle ovenfor de barna de har rundt seg. Vi må bli trygge på at det handler om å bry seg og bry seg om – ikke blande seg.
Jeg har de siste årene jobbet som barneansvarlig på psykiatrisk akuttavdeling. En jobb som innebærer oppfølging av barn under 18 år som har foreldre eller søsken innlagt på sykehuset. Arbeidet består av kartlegging, nettverksarbeid, tilrettelegging ved besøk og samtaler med barna.
Min erfaring – både i arbeidet med barn, men også fra mitt eget liv med rus i nær familie – er at når jeg kontakter barns nettverk – være seg barnehage, helsesøster eller en bestefar – så får jeg bekreftet min bekymring. Så godt som alltid treffer jeg på mennesker der ute som både har sett og vært bekymret før jeg tok kontakt. Mennesker som gir meg viktig informasjon jeg ikke hadde fra før og som kunne ha vært – og ofte er – Den ene for et barn i en sårbar situasjon.
Dessverre opplever jeg også å ha barnesamtaler hvor barn forteller at ingen noensinne har spurt dem hvordan de har det hjemme – enda de sovner i timen, glemmer å gjøre lekser og aldri er ute og leker. Enkelte blir derfor svært forundret over at jeg spør om hvordan de har det. Mer enn en gang har jeg møtt barn som tror at de har kommet for å snakke om – som alltid ellers – hvordan de voksne har det.
Under arbeidet med mobbeboka «Fordi jeg fortjener det? En bok om mobbing, ansvar og håp», kom det frem i flere av historiene, at det som gjorde det mulig for mange å holde ut med mobbingen – og senere klare å leve med konsekvensene av den – var nettopp Den ene. Den ene som så, brydde seg og som alltid var der.
Du som leser dette innlegget kan også være Den ene for et barn.
Det å være Den ene er et felles ansvar – og mange av oss har både hatt og selv vært Den ene for noen. Allikevel vet jeg at mange synes det er vanskelig å være det og er redde for å gjøre vondt verre dersom de tilkjennegir at de ser og vet. Noen er også redde for å pådra seg forpliktelser de ikke kan leve opp til.
Personlig har jeg erfart at det ofte ikke krever så mye å være Den ene. Alle kan ikke være Simon Flem Devold, men vi kan sørge for å kunne navnene på dem barna går i klasse med og hilse på dem om morgenen. Vi kan ta oss tid til å åpne døren for en med tung sekk og la egne barn snakke om hva som skjer med andre barn, for så å stille oppfølgingsspørsmål når det har gått en viss tid. Eller rett og slett be et barn hjem på en uventet fiskebollemiddag.
Som UNICEFs generalsekretær Kjersti Fløgstad sa i åpningstalen på folkemøtet: Det finnes ikke løvetannbarn. Ingen vokser gjennom asfalten av seg selv. Ser man nøye etter, har det alltid vært noen der for barnet – enten i form av andre barn eller en voksen.
Alle barn er våre barn og hver og en av oss har et ansvar for å bidra til at flere ser, bryr seg og handler når det gjelder barns oppvekst. Som et bidrag i dette arbeidet utfordrer jeg herved følgende seks bloggere til å skrive historien om Sin ene eller hvordan de selv har vært Den ene for et barn som trengte det. Jeg håper de tar utfordringen og sender den videre:
Tilbaketråkk: Tweets that mention Du kan være den ene « A Curly life -- Topsy.com
Litt usikker på hvordan jeg datt innom her, menturen var virkelig verdt det! Du belyserviktige temaer og her kommer jeg til å dette innom igjen!
Velkommen til bloggen, Christine! Hyggelig med nye lesere som finner det meningsfylt å komme tilbake 🙂
Det er helt sant.
Det finnes ikke Løvetannbarn.
Jeg tror også man må ha blitt båret for å selv bære.
Hvordan utfordringen din møtes av meg selv, blir spennende, kjenner jeg 😀
Tilbaketråkk: Du kan også være Den Ene -lett som en sprett! « Marias Metode
Tilbaketråkk: Helten | Bookmark this page
Så flott og spennende initiativ! 🙂 Blir alle bidragene samlet noe sted? Sikkert mest pedagogisk å lete seg fram i bloggverdenen, som et lite mysteriespill. Men jeg er ikke så kjent med bloggerne … 🙂
Anne Sofie
Hei,
Takk for tips.
Vi har oppfordret folk til å fortelle sine historier på siden vår, denene.no, men foreløpig har ikke det tatt av. Ser ut som om bloggestafetten bidrar til et større engasjement. Vi må finne ut om vi kan linke de to sammen slik at alle blogge-historiene kan legges på vår side.
Noen som vet hvordan?
Kjersti
Først:
Jeg har stor sans for prosjektet deres!
Jeg liker ideen om nabokjerringer av den omsorgsfulle typen. Hvordan dette kan implementers til handling blir spennende å følge!
Dernest:
Hmmm…dere må i alle fall innhente tillatelse om at dette brukes på denene.no fra den som har forfattet innleggene.
Dere kan jo sende ut en forespørsel gjennom Twitter om at den som vil bidra med sin historie kan legge den inn på deres nettside, eventuelt legger inn lenken til deres eget blogginnlegg, og samtidig ber om at dette budskapet spres på Twitter?
Om du går inn på twitter og søker etter #denene finner du noen av de som har bidratt.
Veldig bra ‘prosjekt’, dette skal jeg definitivt tenke nøye gjennom og forhåpentligvis skrible litt om etterhvert. Det er viktig at alle har Den Ene som faktisk bryr seg, til tross….
Tilbaketråkk: Er du den ene? | ArnsteinBlogg 2.0
Kan ikke få sagt hvor viktig jeg synes dette er! Godt du ser mulighetene der de er.
Her er mitt bidrag: http://tinyurl.com/yjt2ndb
P.S: Forøvrig leste jeg FB når du vitterlig skrev blogg, så nå ligger linken min sprett alle veier. 🙂 Slik går det når uken har vært lang og innholdsrik og man er en smule overtrøtt…
*spredt. Nå er det helt klart natt, gitt! Kan godt redigere den skriveleifen, er du snill… 🙂
Tilbaketråkk: Revolusjonært roteloft » Om «Den ene»
Hei! Da har jeg også publisert et innlegg – selv om trackbacket ikke fungerte her! http://www.virrvarr.net/blog/2009/12/13/om-%C2%ABden-ene%C2%BB/
Et godt og viktig innlegg! Det er viktig å bry seg – å våge å vise at vi ser. Jeg leste en bok hvor noen tankevekkende setninger handlet om et gutt som ikke visste at han frøs. Hvordan kunne han vite det – det var jo ingen som hadde spurt om han gjorde det noen gang. Det er mange måter å fryse på, og det er noen spørsmål jeg tenker at alle barn burde bli stilt av gode og trygge voksne.
Velkommen i bloggen!
Du setter fingeren på noe svært viktig, Maria – det er mange spørsmål vi voksne må tåle å stille både oss selv og særlig barna. Eks ditt med gutten som ikke visste at han frøs, er svært tankevekkende…
Tilbaketråkk: Den ene lærervikaren « Villkatta
Tilbaketråkk: Den ene læreren « mitt snitt: et fristed
Hei,
Jeg så oppfordringen din på Twitter og kjente at jeg virkelig hadde lyst til å gi et lite bidrag til Den Ene – prosjektet. Det er så viktig, så viktig! Bloggpost: http://wp.me/pMA6w-kr
Tilbaketråkk: Hvordan være Den Ene? « ziarah sier: