Klær som passer gir glade barn

De fleste av oss er klar over at overvekt hos barn er et stadig voksende problem. Vi som foreldre, besteforeldre, skole- og barnehageansatte har et stort ansvar for å forholde oss aktivt til dette problemet og gjøre det vi kan for både å forebygge og bekjempe det. Opplysning, rådgivning, debatt og samhandling er alle viktige tiltak i så måte.

Det er også slik at barn som er overvektige – eller bare rundere i formen enn gjennomsnittet –  ikke kan vente på at vi voksne diskuterer ansvarsfordeling og hvilke tiltak som både er gjennomførbare og etisk riktige. Mens vi går i oss selv, legger om livsstilen og tilegner oss nødvendig kunnskap for å håndtere en slik situasjon, er det viktig at vi samtidig legger til rette for at barn som i utgangspunktet er sårbare i forhold til å bli mobbet for sin kroppsfasong, ikke må bære belastningen det er å gå annerledes kledd i tillegg.

I ettermiddag ble jeg innviet i følgende virkelighet

Mamma, man blir faktisk erta og mobbet mindre om man har klær som passer til den kroppsformen man har. Da legger ikke folk så godt merke til det som er under der. Og det er lettere å være som alle andre og delta på alt, når klærne sitter godt og man føler seg fin. Alle liker jo det, da!

Opplyste mennesker vet at runde og/eller overvektige barn – som et tillegg til kostholdsendringer – bør være mer i aktivitet. Dette synes det å være bred enighet om. Allikevel er det et faktum at jeg i dag har vært i fem store sportsbutikker og dobbelt så mange kleskjedebutikker – uten å komme hjem med annet enn et trist barn og en dundrende hodepine, etter jakten på vinterens utebukse.

I fortvilelse og sinne over dagens ydmykende opplevelse, skrev jeg i ettermiddag følgende på Twitter:

Runde/overvektige barn bør være i mer aktivitet, hvorfor lages det da ikke uteklær de kan bevege seg i? Fortvilet og forbanna nå!

Etter en liten stund fikk jeg følgende melding:

Fra @stormberg@vrangest Stormberg har kommet med en Vitalkolleksjon http://bit.ly/8K5IU, men har ikke noe spesielt rettet mot barn her.

Mitt svar: @stormberg Da utfordrer jeg herved Stormberg til å gjøre noe med det. Det er overgrep mot barn at ingen tar det på alvor. Skal blogge om det

@stormberg svarer: @vrangest Takk for innspillet. Våre barnestørrelser skal være romslige, men vi skal vurdere å lage en kolleksjon i ekstra store barnestr…

Om man legger til grunn Folkehelseinstituttets opplysninger om at mellom 15 og 20% av norske barn er overvektige, oppleves det som en nokså stor selvmotsigelse at det samtidig oppfordres til å aktivisere barn og unge fysisk – når hverken draktstørrelser, shortser eller vinterklær tilsier at disse barna kan delta på samme premisser som «normalvektige barn».

Det bør være en selvfølge – at alle barn uavhengig av kroppsform og størrelse – har mulighet og rett til å kle seg godt, få være i aktivitet og blomstre i fri utfoldelse sammen med andre barn. Jeg håper derfor at Stormberg og andre bedrifter som lager klær til barn, er seg sitt ansvar bevisst – og i fremtiden sørger for å lage kleskolleksjoner som bidrar til å gjøre dette mulig.

20 tanker om “Klær som passer gir glade barn

 1. Det er bra med en oppfordring til de som produserer klær for barn. Men først og fremst lyser innleggelet av den fortvilesen man får som mamma av å ikke finne det ungene trenger for å ha det bra. Og følelsen av at det bare ikke finnes der ute.
  Jeg blir fortvila langt nedi magen bare av å lese om det..

  Stor klem til deg

 2. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Klær som passer gir glade barn « A Curly life [curlylife.com] on Topsy.com

 3. Er så enig, og jeg som ikke har tid eller iver til å løpe butikkene rundt kommer oftest ‘for seint’ og klær med ‘god passform’ er utsolgt.. Det er ikke de romslige klærne som henger igjen på salgsstativene for å si det sånn… Heia Stormberg 🙂 Ja takk til utebukser som passer i livet og IKKE er 1/2 meter for lange!

 4. Jeg tror kanskje det er enda verre nå enn før, faktisk. Før var ofte treningstøy og fritidsklær ganske vide og luftige, mens nå er det kroppsnært som gjelder – særlig for kvinner, virker det som. Klart det blir ekstra tøft da for dem som ikke finner klær til sin form..

  Og som du sier – de trenger å være i aktivitet, og de trenger å være det UTE, i frisk luft og ruskete vær, og da må de ha klær som duger og som passer.

 5. Viktig sak.
  Og noe som gjelder for alle aldre. Selv om ekstra påtakelig når det kommer til barn, der oppfordringen til fysisk lek, tilsynelatende ikke når klesprodusentene i nevneverdig grad. Eller de lukket ørene, siden trolig viktigere å selge både kjønnede og moteriktige klær, enn passende.
  Så heder til Stormberg, for å tenke i mer bekvemmlige baner. Og enda mer heder til deg, for å få dem til å gjøre det. 🙂

  • Tror du har helt rett i at det er viktigere å selge kjønnede og moteriktige klær – enn de som er funksjonelle og som ivaretar barns verdighet. Dette er en viktigere sak enn jeg selv har vært klar over – og som jeg kommer til å kjempe for på flere arenaer 🙂

 6. Jeg får kort lunte, kjøpesentervondt i hodet, statisk hår og klump i magen av å lese.
  Jeg var et stort barn som alltid brukte flere år eldre enn meg i størrelser, helt til voksen var det neste og brukervennligheten ikke lenger var den samme. Jeg husker fornedringen for hver sesong med butikkmaraton i jakten etter nye klær. Og skuffelsen over å ikke finne noe. Takk og lov for mamma som har reddet mang en situasjon eller altfor lange eller trange bukser med symaksina. Gleden over å føle meg fin og velkledd, eller gleden ved å ha en joggebukse fra adidas eller skidress fra HellyHansen – slik som andre – ga kvalitet i hverdagen da, og gjør det fremdeles.
  Og mens frykten for ytterligere stigma fletter seg inn i håret som har blitt mer og mer statisk etter å ha prøvd det ene plagget etter et andre, ber jeg en stille bønn til stormberg: ikke la en slik kolleksjon skille seg altfor mye fra de øvrige kolleksjoene – for det er heller ikke noe gøy å være et barn som aldri har klær som likner på de andre barna sine…

  • Det er et veldig godt poeng, Kjersti – at de klærne som lages litt større, bør være som den øvrige kolleksjonen – jeg har sendt innspillet ditt til Stormberg og jeg vet Steinar J.Olsen (eier/leder) har lest blogginnlegget i dag. Takk for at du kom dette viktige innspillet 🙂

 7. Dette skjærer i hjertet å høre.
  Jeg har jobbet i en stor klesbutikk for barn. Vi førte alle merker. Reima, Quicksilver, Armani,Hummel, Hilfiger, Roxy etc.
  Det hendte stadig vekk at jeg hadde kunder som kom inn, hvor jeg kunne se at ingenting av det vi hadde passet. Heldigvis var dette en nokså eksklusiv butikk hvor hver enkelt kunde fikk personlig hjelp. Derfor kunne jeg høflig si at vi desverre var utsolgt for den str de var på jakt etter. Rett og slett for å spare barnet for ydmykelsen i prøverommet, og foreldres fortvilelse.

  Det er en skam at det ikke produseres kolleksjoner med f.eks ekstra vidde i livet, varierende benlengde etc. Tross alt vet produsentene i dag at barn er større enn tidligere.

  Godt at Stormberg har tatt opp tråden, så håper jeg de følger opp. Og som Kjersti nevnte tidligere; jeg håper også at den ikke skiller seg ut fra resten av kolleksjonen.

  • Jeg håper alle som kommenterer her – og særlig de av dere som er på Twitter, kan sende en mld til @SteinarJOlsen som støtter innholdet i dette innlegget – viktig å få synliggjort både behovet for dette og engasjementet.

 8. Hurra for Vrangest som vet å bruke stemmen sin!

  Sportsklær er forbanna kroppsnære og små. For min egen del sliter jeg spesielt med å finne jakker som er lange nok i ryggen og vide nok rundt brystet til at jeg kan få glidelåsen igjen over puppene.

  Jeg håper virkelig at Stormberg tar utfordringen her, men jeg håper også at Stormberg – eller andre – ikke lager en kolleksjon som skriker «fat kid». Keep it simple og aller helst tilby noen av de konvensjonelle modellene i en romsligere størrelse.

  • Jeg er hjertens enig – keep it simple, min oppfordring er at de må lage samme kolleksjonen til alle. Noe av det viktigste for barn i en sårbar alder, er nettopp å få være som alle andre. Det kan jeg huske godt selv.
   Send en tweet til Steinar, fine Undre – og minn ham på viktigheten av å gjøre dette 🙂

 9. Takk for mange gode tilbakemeldinger!

  I dag fikk jeg følgende melding av Steinar J Olsen – eier og daglig leder av Stormberg:

  @vrangest Takk for at du har satt dette på dagsorden. Vi tar ballen videre. http://bit.ly/4ioX9y #Stormberg

  Jeg håper alle som kommenterer her – og særlig de av dere som er på Twitter, sender en mld til @SteinarJOlsen som støtter innholdet i dette innlegget. Nå er det skapt en mulighet til å synliggjøre behovet og engasjementet rundt dette viktige temaet, og vi må sørge for at Stormberg – og helst flere med dem – setter dette høyt på dagsorden fremover 🙂

 10. Nå vil nok Stormberg «smi mens jernet er varmt» og ta i bruk all denne gratisreklamen.Det er bra for firmaet og bra for norske arbeidsplasser,men dette er selvsagt en bagatell i forhold til situasjonen til barna.

  Ubekvemme klær reduserer livskvaliteten til barna i dagliglivet,men størst bekymring ligger kanskje i hva som skjer når de blir ungdommer. Harde slankeopplegg kan føre til spiseforstyrrelser,og de kan låses i tankebaner som det er meget vanskelig å komme ut av. Det finnes ganske mange bloggere som skriver om dette.

 11. Viktige poenger for å unngå mobbing! Det er tragisk at fedmeproblemene er økende blant barn og unge, og at de som har ansvaret for kost og helse i dette landet ikke er villig til å ta inn over seg at de farer med gale kostholdsråd… Les gjerne min omtale av Kari Jaquessons nye bok for foreldre om ønsker å endre barns matvaner.

  PS: Her er info om Utdanningsministeren: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dep/kunnskapsminister-kristin-halvorsen.html?id=582218

  Mail stilet til ministeren blir som regel besvart av embetsverket, men det hender også ministeren selv tar tak i det…

 12. Kjempebra at det settes et fokus på dette. Var inne på Stormberglinken og så og ble litt forundret… modellene der er riktig nok eldre, men de er sylslanke og har «kropp som en 18 åring». Litt merkelig, spør du meg!

 13. Veldig bra Kristin, at du gjennom bloggposten din har satt fokus på et dette viktige området.

  Når jeg leste bloggposten din tidligere i uken, videresendte jeg den til Stormbergs produktsjef og våre 6 designere. Vi satt deretter barnestørrelser og barnemål opp som en av sakene på vårt ukentlige designmøte denne uken.

  Stormbergs barneprodukter er delt i to kolleksjoner: Barn 1-7 år og Barn 8-14 år.

  Tilbakemeldinger vi har fått fra markedet er at vårt turtøy i 1-7 kolleksjonen er noe vel store i størrelsene. Vi har imidlertid ikke justert ned målene, delvis fordi vil vil at plaggene skal passe flest mulig, og delvis fordi romslige mål og størrelser, gjør det enklere for barnet selv å kle på seg. På bakgrunn av dette har vi konkludert med at det ikke vil være riktig å gjøre målene større i 1-7 kolleksjonen vår.

  Når det gjelder Barn 8-14 kolleksjonen så er nok målene her mer det vi kan definere som normalmål, laget ut fra gjennomsnittsmål for norske barn. Det innebærer at plaggene nok er for små for endel barn, eller at mange overvektige barn på eks 10 år må bruke en 12 eller 14 års størrelse for at plagget skal passe i bredden (med det resultatet at armlengde eller beinlengde ikke passer særlig godt).

  På bakgrunn av dine og andres innspill på denne bloggen, har vi bestemt oss for å endre våre målskjemaer for 8-14 kolleksjonen, ved at målene generelt sett gjøres større.

  Plaggene vil dermed bli breiere og romsligere, men ikke lengre. Vi vil også legge inn «ekstra plass» i plaggene der det er mulig, feks vinterbukse som du nevner som et eksempel. Der vil vi legge inn innsydd strikk i hoften slik at det er ekstra plass å gå på dersom man har behov for det. I tillegg vil altså målene fremover være større i utgangspunktet.

  Endringen vi nå gjør vil få effekt for nye produkter i 8-14 kolleksjonen som skal i produksjon, dvs produkter som kommer på markedet fra og med høsten 2010. Vi vil også endre målene på eksisterende 8-14 produkter etter hvert som ny produksjon skal foretas på disse.

  Som du kjenner til, så har Stormberg i høst lansert en egen Stormberg Vital kolleksjon. Det er en sporty og klassisk kolleksjon med ekstra store størrelser for voksne i alle aldre:
  https://www.stormberg.no/no/campaign/Front/Vital-dame/

  Vi har imidlertid ikke sett på det som aktuelt å lage en egen barnekolleksjon for store barn, da barna da fort vil kunne føle seg stigmatisert ved at de må kjøpe turtøy fra en annen kolleksjon / kjøpe annet type turtøy enn sine venner.

  Løsningen ble altså å gjøre plaggene og målene generelt sett større. Dette vil føre til at barn som er ekstra slanke vil føle plaggene for romslige, men der vil forsøke å kompensere ved hjelp av snøringene og innstrammingsmulighetene vi legger inn i turtøyet.

  Takk igjen for at du satte dette på dagsorden:-)

 14. Hei
  Kom tilfeldigvis over innlegget ditt i bloggen din ettersom jeg sitter på nettet og jobber med akkurat dette nå. Om 2-3 uker lanserer jeg min nettbutikk som selger tøffe og gode klær til barn som trenger litt mer vidde rundt livet. Jeg har en datter som ikke fant klær i vanlig butikk, og som har grått mange liter tårer i prøverom. Særlig jeansene er veldig gode med stretch og justerbart liv uten at det synes, de ser ikke spesielle ut. Ikke for å drive noe reklame om nettstedet mitt, men mer som en opplysning i henhold til tema du tar opp 🙂
  Men kom gjerne innom og se hva vi har, mye fint til skolestart. Adressen vil bli http://www.akkurat-passe.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s