Di jævla feite merr!

Jeg hadde kjørt feil i en kort enveiskjørt gate, jeg innrømmer det. I det jeg oppdaget det, svingte en svær SUV av en taxi inn foran meg. Han stilte seg – som seg hør og bør – midt i veien. Han hadde trafikkreglene på sin side, og dessuten eide han jo asfalten, må vite. Jeg gjorde tegn til ham i håp om at han kunne slippe meg forbi allikevel og tenkte at det ville være enklest for alle. Han ble sittende og riste på hodet og gjorde tegn til at jeg måtte rygge. Det er ikke alltid kroppsspråk sier mer enn ord, men jeg forsøkte å gjøre tegn, som for å vise ham at det var trangt og vanskelig. Han begynte å kjøre mot meg og jeg måtte følgelig rygge etter beste evne.

I det han presset seg forbi meg, rullet han ned vinduet. Jeg gjorde det samme og fortet meg å si: Beklager, jeg vet jeg har driti meg ut, men det er lov å være litt behjelpelig allikevel. Og gjorde meg samtidig så liten jeg kunne i den hvite sommerkjolen, i den varme Audien. Vedkommende taxisjåfør responderte med å rope nedlatende og hytte med neven: Drite seg ut, ja – di jævla forbanna feite merr!!!

Og hva gjorde jeg? I det han hadde passert, sprutet tårene og jeg kjørte feil i neste kryss. Deretter tvitret jeg av alle ting – og fikk umiddelbar respons. Deretter stoppet jeg bilen og gråt litt til.

Men hvorfor? Jeg befant meg ikke i fysisk fare og jeg hadde faktisk driti meg ut. Allikevel ble jeg rystet inn til margen over denne lille insidenten.

Plutselig var jeg satt tilbake i barndommen, hvor jeg ofte fikk høre hvor stygg og klønete jeg var. En serie av episoder raste over meg. Alt fra en sinna far som i fylla kjeftet og smalt over alle de udugelige menneskene han hadde rundt seg som var skyld i hans problemer – og som ofte påpekte hva jeg spiste. Min narkomane bror som mer enn en gang presset meg til å låne ham penger eller få meg til å gjøre andre ting jeg ikke ønsket å gjøre. Og som i pressede situasjoner – og i sterke ordelag –  mente at min vellykkethet var skjedd på bekostning av hans. Truende pasienter som i sin fortvilelse leter etter utløp og roper utover avdelingen at jeg er en feit fitte som skal brenne i helvete til evig tid.

Og midt i det hele har jeg en datter som blir mobbet på grunn av kroppen sin mens jeg skriver Den store mobbeboka for voksne.

Deretter tenkte jeg på alle timene jeg bruker daglig – på å lese igjennom og sette sammen historiene til mennesker som har opplevd å få grensene sine overtrådt. Fine og kloke mennesker som har opplevd sjikane og det å aldri kunne nå opp som følge av utseende eller andre annerledesheter – som omgivelsene har påberopt dem.

Deretter ble jeg sint – adrenalinsint. På vei hjem til skrivestua, tenkte jeg at dette finner jeg meg faen ikke i! Jeg har jobbet med meg selv i årevis for å kunne sette grenser – for å slutte og være bare flinke, snille og ettergivende, Kristin. Og så skal en taxisjåfør bringe meg fullstendig ut av fatning?

Jeg trampet inn og ringte taxisentralen. Jeg hadde ikke nummeret på taxien, men en god beskrivelse av både utseende, bil og tidspunkt. Jeg er nemlig ikke @Vrangest for ingenting, spøkte jeg med på Twitter rett etterpå.

Sannheten er at – ja,  jeg er en frodig dame og ja, jeg hadde kjørt feil. My bad. Men jeg er ikke lenger maktesløs og behandles ikke lenger som en dritt uten at det får konskevenser.

Reklame

42 tanker om “Di jævla feite merr!

 1. Yay! Ikke pokker om det er greit å trampe ned andre!
  Heier såå på at du tar igjen! 🙂
  …fikk hoderystninger på beh.stedet for at jeg ikke tok igjen på jobb – gjorde ikke det fordi jeg var i service-yrke. Men der sa terapeuten at det er èn ting hva arb.giver krever, en annen hva selvverdet trenger!!
  Inteligensnvået er ikke helt godt, når han må poengtere hva du nettopp beklaget … så tålte nok ikke den lille mannen å bli satt på plass 🙂 for det var det du pent gjorde, ved å si at det er lov å være behjelpelig. Men du var høflig, har lært folkeskikk – summa sumarum var det HAN som hadde driti seg ut :))
  Klemme masse på deg, du skjønne! 🙂

 2. Jævlig ekkel episode, men utrolig godt å lese hvordan du sto opp for deg selv og ringte taxisentralen! Søren heller, det er helt unødvendig å være så nedrig mot andre selv om de gjør en feil. Skulle tro enkelte aldri gjør noe som helst feil i trafikken. Har sett mange skumle episoder, der det som blir farlig er nettopp denne vrangviljen til å være litt behjelpelig så ting kan løse seg.

  Enig med Embla, det var taxisjåføren som dreit seg ut! Bare synd det skulle gå utover deg. *stor klem*

  • Tusen takk for hyggelige ord – både fra deg og Embla. Jeg er så hjertens enig – det må være lov å drite seg ut uten å bli behandlet som en dritt. Slikt finner jeg meg ikke lenger. Og det er deilig for egoet og kjenne 🙂

   *krølleklemmer*

 3. Gurimalla. Man får gang på gang beviser om at virkeligheten overgår enhver film og fantasi. Det er uvirkelig.. og man må nesten le.. ikke av deg.. for guds skyld.. men av han! Som en scene fra en kortfilm.. men regissøren måtte be taxisjåføren dempe seg for å bli mer troverdig. Jeg fniser i bortimot sjokk over uforskammetheten hans. Det bør du også gjøre. Eller forresten: Le høyt og rått.. det tror jeg nemlig du kan.. og tenk på hvor utrolig liten han er. Ja sikkert både her og der.. siden han har så stor bil og er så sint. Stakkars han. Haha!! Tosken.

  • Tihi, jeg tenker også sånn – for en dust og så ynkelig! Kunne sagt mye om hans utseende også, men det føler jeg ikke er nødvendig. Jeg dreit meg ut – han overgikk meg med sin oppførsel!

   😛

  • Nei, men det taxisentralen gjorde, var å sende ut en melding til alle drosjene om hva som hadde skjedd, med en påminnelse om at slik oppførsel er uakseptabel. Videre fikk jeg vite at slike episoder er daglig leder-mat og jeg beskrev ham godt nok til å at han ble gjenkjent.

   – Det skal dog sies at jeg sikkert burde ha flyttet meg med en gang (selv om jeg var helt i enden av veien) men slik oppførsel kan allikevel aksepteres. Kjenner jeg ikke er keen på å bestille taxi fra Grenland taxi…

 4. Jeg kjente tårene komme da jeg leste innlegget ditt. At vi ikke kan trå mer varsomt, medmenneskelig! Håper du har kommet deg etter opplevelsen. Synes det er så imponerende at du klarer bruke livsefaringene dine på en så utpreget konstruktiv måte, selv når minnene innhenter! Det som ikke knekker styrker, og du har utvilsomt kommet styrket ut av dine livserfaringer! Å sette ord på erfaringene våre er så viktig!

  Stå på!:D

  P.S: Som lærer gleder jeg meg til at boken din blir del av pensum i undervisningen! Det er jeg nemlig overbevis om at den blir!

  • Tusen takk for en hyggelig kommentar, Elisabeth – og for omtanken din. Vet du, i det øyeblikket jeg jeg slo nr til taxisentralen, så forsvant den vonde følelsen! Selv om det var en rystende opplevelse, så gav den meg allikevel en innsikt i viktige ting når det gjelder egen bakgrunn og jeg er glad for stadig å forstå mer…

   Når det gjelder boken, tror du virkelig at den blir pensum? Hehe, da blir jeg i så fall veldig glad! (Forlaget håper jo at den blir det…) Bidra gjerne om du vil 🙂

 5. Dette var et sånt innlegg som setter alle følelsene i sving på en gang.. Jeg kjenner tårene spretter, jeg får vondt i magen, blir lei meg, sinna, og så må jeg smile, og til og med nesten le høyt. Og til slutt blir jeg så innmari stolt! Fordi du er akkurat den du er og ikke lar noen ta rotta på deg!
  Digerklem

 6. Jeg tipper han fikk seg en lekse han sent vil glemme og forhåpentligvis lærer han av det.
  Små mennesker med små sinn får store tanker om egen storhet når de tar på seg uniform, uansett hvor lite autoritet den gir. Har selv opplevd taxisjåfører og bussjåfører som oppfører seg som øvrighetspersoner, bare fordi de har en logo på skjorten.

 7. Även om taxisjaffisen var oförskämd så borde du nog ha backat med en gång och inte argumentarat att han skulle flytta sig. Förstår att han blev förbannad. Skulle jag också blivit om jag mött någon mot körriktningen och den inte ville flytta sig. Men jag hade inte uttryckt mig som han förstås…. Du är svårt att inte bli upprörd när man blir käftad upp längs väggarna, men du borde fokusera på saken. Ok, du gjorde en fel, men det kan alla göra. Kanske han hade en dålig dag.

  • Jeg er enig i at det er naivt å forvente behjelpelighet når man driter seg ut i trafikken.Dog så vet jeg med meg selv at jeg ikke har behov for å utøve makt i trafikken og at det ville spart oss begge for tid om han hadde hjulpet meg.

   Jeg hadde også en dårlig dag forøvrig, og synes aldri det kan forsvare slik munnbruk – når jeg attpåtil beklaget for at jeg hadde driti meg ut. Ingen er perfekte og alle kan drite seg ut – det gjorde jo han også.

 8. Vi kan kanskje også lære noe generelt av episoden. Det normale for deg var jo å bli sint straks,ikke gråte. Når du gråt,var det fordi du gjennom assosiasjoner trakk frem tidligere opplevelser. Slik bør vi også prøve å tenke når vi synes andre mennesker reagerer merkverdig eller urimelig. Kanskje det ikke er selve saken som gjør utslaget, men at episoden trekker opp noe som tidligere har skjedd.

  • Jeg er langt på vei enig med deg. Men en ting er å forstå bakgrunnen for slik ubehøvlet oppførsel (det får vi aldri vite i dette tilfellet) og en annen ting er å akseptere at evt frustrasjon over andre ting, får et slikt uttrykk. Personlig kan jeg ikke akseptere å bli behandlet som en dritt, selv om ja, jeg hadde kjørt feil.

   • Du misforsto meg. Jeg forvarer ikke han! Mennesker er da også utstyrt med hjernebark,og kan kontrollere uttrykkene sine.Det var DIN reaksjon jeg tenkte på. Den generelle lærdommen er: Det kan ligge mye bak menneskers måte å reagere på,men de må da sannelig vise folkeskikk».

   • Da er vi helt enige – beklager misforståelsen fra min side 🙂

    Ettertenkt, så setter den episoden viktige ting i perspektiv for meg. Aldri så galt at det ikke er, osv 😉

 9. Tilbaketråkk: Freedag! |

 10. Dette overrasker meg virkelig ikke, jeg har både blitt kaldt, blind, døv og dum i jobben jeg hadde i ferskvare. Enkelte mennesker er fryktelig uforskammete, og forventer at alle skal gjøre som de vil hele tiden.

 11. Takk for alle fine og oppmuntrende kommentarer, folkens 🙂 Det bekrefter at man ikke skal tolerere å bli behandlet som en dritt, selv om man har driti seg ut – slik jeg gjorde.

  Moralen er – om man overmannes/lammes av andres reaksjoner, urett eller overgrep (mener ikke at denne situasjonen var et overgrep!), så gjør det du kan (stort eller lite) for å beholde egenverdet – ikke bli værende i maktesløsheten.

 12. Du stiller svakt i drosjeverden med den bilen, der er det gjengs oppfatning at Audi- og BMW-folk er selvhøytidelige drittsekker i trafikken…

  Høres ut som om han taxisjåføren burde finne seg en annen jobb. Greit at det er slitsomt å kjøre, kjøre, kjøre i den varmen, i den trafikken og at det kryr av sånne som deg, og meg, og flere, som kjører feil og loker.

  Men det er ikke ålreit å kalle damer for feit merr (nesten) uansett…

  • Haha! Det var et perspektiv jeg ikke hadde tenkt på 😀 Men ærlig talt, bilen min er 4 eller 5 år gammel, neppe til å få komplekser av – og heller ikke til å tolke i den retning at jeg er fisefin på det (da hadde jeg hatt en nyere en, tihi)

  • Ja!! Det burde man alltid gjøre når man blir behandlet slik (selv om det var min feil i utgangspunktet) Det er deilig å nå i ettertid å vite at jeg faktisk handlet! Det gjør det lettere neste gang noe lignende evt skjer!

 13. Morsom lesning. Sa du virkelig: «Beklager, jeg vet jeg har driti meg ut, men det er lov å være litt behjelpelig allikevel.»

  Jaja. Saken var vel at du dreit deg ut og begynte å grine fordi du fikk kjeft fordi du dreit deg ut. Men det er helt normalt å bli sint på andre når man har dummet seg ut, for kvinner. Og nå ble du sikkert sint på meg også. 😉

  Men jeg satt nå allikevel follow på deg på twitter. Fordi jeg syntes blogginnlegget var så bra. 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s