Cavas, anyone? Pass opp, bloggoholikere!

addict6Etter flere dagers sammenhengende skrive- og bloggesperre, med påfølgende abstinens i form av skrivetrang uten å ha ordene, ble det plutselig klart for meg at blogging på mange måter er som alkohol (bare litt billigere og ikke fullt så sprudlende). Her er 8 grunner som underbygger påstanden min:

 1. Hemninger: Blogging kan føre til reduksjon og tap av hemninger – feks i forhold til hvordan du håndterer kritikk, troll og det faktum at mange legger ut om personlige ting på en måte de kanskje aldri ville ha gjort irl. Det er ikke sjelden jeg opplever at folk uttaler seg om ting de aldri ville ha sagt i et blandet selskap eller ansikt-til-ansikt. Det kan være seg alt fra seksuelle preferanser, til politiske meninger og intoleranse (også kjent som «genuin menneskelig interesse» og/eller «over share»?).
 2. Arroganse:Vi har vel alle støtt på en og annen full og kjepphøy dust (en sjelden gang, kan selvsagt denne dusten være Curly). Folk kan oppfatte bloggpublikummet sitt som en bekreftelse på ufeilbarlighet og berømmelse (det er i sannhet en deilig egoboost, når jeg tenker meg om).
 3. Fortvilelse: Akkurat som når du drikker alkohol, så kan blogging virke forsterkende på det humøret du er i. Det kan forsterke følelsen av tilknytning eller øke følelsen av å være ensom og ikke elsket. Fra tid til annen får jeg spørsmål om hvorfor bloggen ikke blir besøkt, hvorfor ingen kommenterer – hvorfor ingen liker vedkommendes blogg? Svaret er som regel at de bør slutte å blogge om hestemøkk og få seg et liv. Akkurat som sprit påvirker dømmekraften, kan det ofte være vanskelig å være objektiv når det gjelder din egen blogg (derfor fortsetter vi slik vi alltid har gjort – og blir stadig mer ulykkelige).
 4. Fasade: Mange drikker for å holde fasaden. Blogging kan gjøre deg glad og supervennlig – hvilket det ikke er noe galt i – så lenge man ikke mister grepet om virkeligheten. Det er greit å være kameratslig og vennlig, men ikke alle som besøker bloggen din, gjør det med et ønske om å bli en ny venn. Når du drikker er det lurt å passe på lommebok og nøkler. Når du blogger, bør du passe på privatlivet og passordene (dette er en av flere grunner til at mange bør holde bloggen separat fra sin daglige omgangskrets).
 5. Hangover: Du blir til slutt innhentet av realitetene og du blir etter hvert i stand (edru nok) til å se mer objektivt på siste dagers hendelser. Du må rydde opp etter deg og tåle skammens sure svie hver gang du husker på hva du har gjort eller sagt. Mitt beste tips er å blogge og snakke høyt med varsomhet (dette vet jeg en hel del om…).
 6. Avhengighet: La oss innse det, blogging kan være avhengighetsskapende. Akkurat som ett glass eller to med Cavas (…sjekke bloggstatistikk, kommentarer, nye ideer, leke med layouten osv).
 7. Ugly birds: Jepp, de finnes også i bloggosfæren (der de venter på å fange dem som er uforsiktige).
 8. Nedsatt dømmekraft: Hasteposting og påfølgende anger (som sagt; det lureste er å blogge og snakke høyt med varsomhet).

For mange vil svaret sikkert bli: «Så ikke drikk i det hele tatt, da!» Men, som med de fleste andre ting i livet, tror jeg både alkohol og blogging gjør seg (best) i moderate mengder. Dessuten blir det desto morsommere når du en sjelden gang i blant havner på en skikkelig fyllefest!

(Er jeg bloggfull? Er du en bloggoholiker, forresten?)

Reklame

8 tanker om “Cavas, anyone? Pass opp, bloggoholikere!

 1. Bra liste, men det finnes hjelp for derute for de desperate – sjekk f.eks Bloggers Anonymous http://darmano.typepad.com/bloggers_anonymous/ (bla. de glimrende postene «10 Mock signs of blog addiction» og «Twelve steps to blog addiction recovery»), som jeg skrev om for noen år siden http://kristinelowe.blogs.com/kristine_lowe/2006/08/out_of_the_clos.html Nå har ikke Bloggers Anonymous blitt oppdatert på noen år, men mye gøy og nytteverdi der fremdeles. Og rådene har jo egentlig en undertone av alvor, det finnes mange eksempler på de som har blitt så bitt av bloggebasillen at det har gått på helsa og nære forhold løs…

  På den annen side, blogging er som du sier en relativt billig fornøyelse, eller som min venn Brian forumlerte det (fra denne posten, siste to avsnitt http://kristinelowe.blogs.com/kristine_lowe/2007/05/some_musings_on.html ): «Blogging tillater deg å leve et slags dobbetliv, men uten å måtte kjøpe alkohol. I det virkelige liv, deg. I bloggesfæren, deg med kirkeklokker som skriker mot verden og bjeffer mot månen. Bloggelivet gjøre det virkelige livet mer levbart og morsommere…»

 2. @Kristine – takk for henvisningene! Jeg storkoste meg med å lese Bloggers Anonymous. Jeg liker sitatet du avslutter med; om at bloggelivet gjør det virkelige livet mer levbart og morsommere. Personlig føler meg svært beriket og er stadig forundret over vennskapsbånd irl med sitt utspring i bloggosfæren.

 3. @Undre – jeg leker mye med tanken på et jobbskifte for tiden. Tror så sannelig du du satte meg på sporet av noe: Come to Curly, addicts helping other addicts 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s